“Левски” намалява бюджета с 300%

Спорт
20:23 - 06 Август 2020
3119
“Левски” намалява бюджета с 300%

С продажби покрива дългове от 4 млн. лв., взе французин без пари
Бюджетът на “Левски”, който към януари 2020 г. бе 1,5 млн. лв. на месец, към август вече е 800 хил. лв. на месец, а при формирането на новия бюджет трябва да падне до около половин милион лева месечно, обяви изпълнителният директор на “сините” Павел Колев.

“Новият бюджет на “Левски” ще е към 500-600 хил. лева на месец, като към това трябва да влязат и парите към НАП (143 хил. лв. месечно - б.р.). На практика месечният бюджет ще се намали с 300%”, обяви Колев.

Предстоят среща с НАП и разговори за евентуално предоговаряне на споразумението, “за да не се отрази тежко на финансовото състояние на клуба”.

Текущите задължения на “Левски”, натрупани след края на януари, са малко над 4 млн. лв., обяви Колев.

Той направи и разбивка на новите дългове:

- 2,6 млн. лв. са задълженията към футболисти.

- Дългове под формата на данъци към държавата - 100 000 лв. ДДС за месец юли заради големите обороти на фен магазина.

- Задължение към български клуб, който се е съгласил да го отсрочи.

- Задължения за данъци и осигуровки.

- Задължение към чуждестранен клуб с падеж от февруари.

“Левски” разкри, че с малък заем (199 хил. лв.) от малка фирма е платил заплатите в понеделник. “Обявихме сумата, за да разсеем спекулациите по произхода на средствата. Фирмата постави като условие да не се центрофугира името ѝ в публичното пространство, ако е възможно”, каза Колев.

“Тези пари са похарчени изцяло за заплати на футболисти, за да се създаде спокойствие. Не виждам проблем “Левски” да изплати заема до 2-3 седмици”, добави той.

С продажба на футболисти “сините” първо са се надявали да вържат и част от бъдещия бюджет, но реализмът след пандемията ги кара да се надяват, че с тези приходи поне ще покрият дълговете от предходната половин година.

Пред трансфер е Иван Горанов. Интерес има към Станислав Иванов, Найджъл Робърта, Стайн Спиерингс, Паулиньо и Холмар Ейолфсон.

“Имаме конкретна оферта за футболист в момента, която се надявам да доведе до изходящ трансфер. Причината да не го споменавам е, че му предстоят медицински прегледи. Очаквам да получа проектодоговор от купувач. Интерес към нашите футболисти има.

Разговарял съм с 20 клуба, повечето от тях бяха добре подготвени за нашите футболисти. На път сме да получим оферти от тях. Нашите очаквания, които бяха консервативни, но доста смели, няма да бъдат осъществени, що се отнася до приходната част. Но се надяваме да покрием с тях задълженията за последните 5-6 месеца”, заяви Колев.

Всички нови попълнения на “Герена” ще бъдат свободни агенти, разясни той. “Преди една година цяла Европа знаеше, че “Левски” разполага със средства и трябваше да слушам монолози на това колко богат е “Левски”. Сега е простичко: пари няма, действайте”, обобщи ситуацията директорът.

До момента “сините” привлякоха Орлин Старокин, Живко Атанасов и Тома Даске.

Френският защитник Даске пристигна в София и в четвъртък подписа с “Левски” за 2 г. 26-годишният бранител е юноша на “Троа”. В последните 3 г. играе в “Льо Ман”, с който се изкачва от петото ниво на френския футбол до Лига 2.

Валери Божинов почна тренировки в четвъртък, а впоследствие ще стане ясно дали ще подпише и ще заиграе пак в клуба след 31 август, когато изтича контрактът му с “Пескара”.

“Левски” взе на проби 21-годишния Матео Стаматов. Той е юноша на испанския “Еспаньол”. Има мачове за националния отбор на България до 19 г. Играе ляв бек и ляво крило.

Вратарят Николай Кръстев се връща от “Витоша” (Бистрица) на “Герена” и ще е алтернатива на Николай Михайлов.