“Пардю Фарма” плаща $270 милиона , за да не ходи на съд

За последните 20 години в САЩ над 400 хиляди души са починали от злоупотреба с болкоуспокояващи.

Новини
08:54 - 27 Март 2019
2936
“Пардю Фарма” плаща $270 милиона, за да не ходи на съд

“Пардю Фарма” и членове на богатото семейство Саклър, собственици на производителя на болкоуспокояващото Оксиконтин, са постигнали споразумение за 270 млн. долара, за да приключат съдебното дело, повдигнато от страна на щата Оклахома, който обвинява компанията, че подпомага епидемията от злоупотреба с опиати, съобщи “Ройтерс”.

Споразумението с главния прокурор на Оклахома Майк Хънтър е първият резултат след вълната от неотдавнашни съдебни дела, които обвиняват “Пардю” в измамен маркетинг  за продажба на болкоуспокояващи. Сделката бе сключена, след като компанията постигна неуспех по отношение на отлагане на процеса по делото, който бе определен за 28 май.

Съдебният иск на Хънтър за 2017 г. обвини “Пардю”, ”Джонсън и Джонсън” и “Тева Фармасютикал Индъстрийс” в измамен маркетинг, който не споменава рисковете от пристрастяване, свързани с наркотичните съставки на болкоуспокояващите, като същевременно преувеличава ползите от тях.

Компаниите отричат ​​да са извършили нарушения. Според съдебните документи държавата е поискала над 20 млрд. долара обезщетение. Споразумението от 270 млн. покрива само “Пардю”.

По-рано този месец фармацевтичният гигант поиска да избегне главоболията с изкуствен фалит. Според информация на "Ройтерс" компанията обмисляла да излезе в процедура по несъстоятелност, а предположението се подкрепя от факта, че компанията е наела две консултантски компании, специализирани в преструктуриране. “Пардю” по никакъв начин не е твърде задлъжняла, съобщи Wall Street Journal. Напротив, компанията няма „никакви значителни заеми“ в отчетите си. Целенасочена несъстоятелност би имала неоценимо предимство за фармацевтичния производител: съгласно американското законодателство всички текущи съдебни производства ще бъдат преустановени. Съдебните дела ще бъдат замразени и по всяка вероятност ще бъдат насочени към компетентния съд за несъстоятелност.

От около 2000 съдебни дела на национално ниво, повече от 1600 са във федерален съд, а останалите са в държавните съдилища. 1600-те съдебни дела бяха консолидирани пред федерален съдия в Охайо, който настоява за споразумение по делото в началото на октомврийския процес.

Споразумението по делото между ''Пардю'' и Оклахома облекчава непосредствения натиск върху производителя на лекарства, заяви Александра Лахав, професор в Юридическия факултет на Университета в Кънектикът. Тя каза, че компанията вероятно също е в преговори и с другите компании за споразумения.

Опиоидите, включително предписаните болкоуспокояващи, хероин и фентанил, са били причина за рекордните 47 600 смъртни случая от свръхдоза през 2017 г. в САЩ, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Епидемията е предизвикала съдебни дела от държавни и местни власти, обвинявайки различни лекарства, че допринасят за кризата, включително “Пардю”, която произвежда болкоуспокояващото Оксиконтин от 1996 година насам.

Любимото лекарство на доктор Хаус води началото си от 1996 година. Таблетката бързо се превръща в абсолютен хит, но последиците от употребата му са опустошителни — от старта на продажбата му броят на жертвите от опиати в САЩ се е увеличил шест пъти.

Още през 2007 г. ръководството на “Пардю” призна в извънсъдебно споразумение с административния орган по храните и лекарствата (FDA), че въвежда в заблуждение лекарите, пациентите и контролните органи за рисковете. Purdue и трима от топ мениджърите платиха 635 млн. долара глоба.

Оксиконтин, генерична форма на оксикодон, е синтетичен опиод, производно на морфина. В таблетките обикновено се комбинира с аспирин или парацетамол. Използва се в онкологията като обезболяващ препарат, но същевременно може да бъде и стока с възможна двойна употреба. Оксикодонът запазва обезболяващия ефект на морфина и хероина, при по-ниска склонност към пристрастяване.

Според Международния съвет за контрол на наркотиците, САЩ са на първо място по общо потребление на Оксикодон през 2007 г. (82%), следвани от Канада, Дания, Австралия и Норвегия. Според данни на американското Управление по контрол на качеството на продуктите и лекарствата, през 2001 г. оксиконтин е най-продаваното лекарство за облекчаване на болки в САЩ, като през 2008 г. продажбите му само в САЩ възлизат на общата сума 2,5 милиарда щатски долара.

Опасният препарат започва своето действие в организма 10–15 минути след приема му. Максималния ефект от употребата му настъпва след 30–60 минути. Общата продължителност на действието му трае от 3 до 6 часа. При предозиране приемащият го може да изпадне в кома, аритмия, ацидоза. В краен случай на интоксикация може да доведе до сърдечно-съдовата недостатъчност, спиране на сърдечната дейност и смърт. 

За последните 20 години в САЩ над 400 хиляди души са починали от злоупотреба с болкоуспокояващи. Всеки ден в страната умират 130 души вследствие злоупотреба с болкоуспокояващи. Неправилна употреба на Оксиконтин уби актьора Хийт Леджър, преди да завърши филма “Сделката на доктор Парнасъс”.