“Портретът на Дориан Грей” продължава успешното си турне из страната

Зрелищният спектакъл на Веселка Кунчева донесе номинации "Аскеер" за сценографа Мариета Голомехова и за композитора Милен Апостолов

Култура
11:11 - 09 Май 2024
1510
“Портретът на Дориан Грей” продължава успешното си турне из страната

Спектакълът “Портретът на Дориан Грей” на режисьора Веселка Кунчева, поставен в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово, ще бъде представен в пет български града през май и юни. След премиерата си зрелищната постановка вече пътува до София, Варна и Стара Загора, като интересът към нея бе огромен, публиката я посрещна с нестихващи аплаузи, а билетите бяха разпродадени далеч преди гостуванията на Габровския театър.

До края на театралния сезон предстоят представления на 10 май в Русе, на 14 май в Габрово, на 27 май във Велико Търново, на 17 юни в Ямбол, а на 27 юни отново в Габрово.

Спектакълът има три номинации за театралните награди „Аскеер“ 2024, които ще бъдат връчени на 24 май. Работата на Мариета Голомехова по „Портретът на Дориан Грей“ е отбелязана с номинации в категориите за „Сценография“ и за „Костюмография“.

Композиторът Милен Апостолов е номиниран в категория „Театрална музика“.

Творческите постижения и на двамата са оценени и за друг театрален проект, в който участват - „Преображението“ по Франц Кафка на режисьора Веселка Кунчева в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

В "Портретът на Дориан Грей" Мариета Голомехова превръща сцената в едно вълшебно място, където реалността и фантазията се преплитат по невероятен начин.

С музиката си талантливият композитор Милен Апостолов пък преняся публиката в мистериозния свят на Дориан Грей.

В „Портретът на Дориан Грей“ участват актьорите: Адриана Димова, Александър Андреев, Атанас Димитров - Фози, Благовест Мицев (гост), Ванина Попова, Виолина Доцева, Дилян Николов, Димо Сава Димов, Добринка Тосева, Магдалена Славчева, Мелин Ердинч, Надежда Петкова, Поля Йорданова, Таня Йоргова и Цвети Пеняшки (гост).

„Портретът на Дориан Грей“ е създаден по едноименния роман на Оскар Уайлд, след 10-дневно творческо ателие с тема „Да изгубиш себе си“, проведено от екипа на Веселка Кунчева в Габровския драматичен театър през лятото на миналата година, и последвал 3-месечен репетиционен процес.

Текстът е писан от креативните творци Веселка Кунчева и Полина Христова, а хореографията в спектакъла е дело на Явор Кунчев, който със своите изящни движения донася красотата и емоцията на историята още по-близо до зрителите. Георги Атанасов е дизайнер на звука на продукцията.

“Ние сме наказани заради нашите самоограничения. Всеки порив, който се стараем да сподавим, продължава да стои в съзнанието ни и го отравя. Противопоставим ли се на желанието, душата започва да страда от мъчителен копнеж по забраненото, започва да се стреми към онова, което ѝ се струва нечестиво и престъпно…

Най-големите събития на света се творят в мозъка. По същия начин в мозъка и единствено в мозъка възникват и най-големите грехове на този свят. 

Единственият начин да се отървем от изкушението е да му се подчиним“.

Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Снимки: Александър Богдан Томпсън