“Проследиха” коронавируса чак до 1981 г.

Поредна теория на конспирацията внушава, че заразата е дело на американската армия

Новини
10:17 - 19 Март 2020
4427
“Проследиха” коронавируса чак до 1981 г.

Миналата седмица официален представител на Министерството на външните работи на Китай Чжао Лицзян изказа предположение, че новият коронавирус е попаднал в китайския град Ухан в края на декември миналата година по вина на американските военни. Той написа това на своята страница в „Туитър“.

От няколко дни в интернет циркулира една картинка на издание на вестник “Известия” (той е сред от най-популярните и тиражирани руски медии, по времето на Съветския съюз е официален орган на ръководната партия - б.р.) от 12 август 1981 г., на която се вижда статия, съобщаваща за епидемия на „нетипична пневмония“, от която са починали 89 души. Очевидно новината тогава е оценена като особено важна, защото е публикувана на първа страница на вестника, непосредствено под заглавието му.

В статията се казва, че болестта е започнала в района на град Торехон де Ардос в Испания, край който се намира база на ВВС на САЩ, в която са се съхранявали бактериологически оръжия.

От написаното разбираме, че още през 1979 г. в тази база е починал сержант от американските ВВС, като симптомите са били сходни с тези на „нетипичната пневмония“.

Испанските власти са били отстранени от аутопсията на починалия сержант, във връзка с което е било изказано предположение, че епидемията от „нетипична пневмония“ е в резултат от изтичане на вирус от тази база.

Това подхранва с нови сили теориите на конспирациите от последните дни, според които върлуващият в момента коронавирус нито е нов, нито е възникнал в Китай, а е дело на американската армия и е активиран отново като елемент от войната, която САЩ водят с азиатската държава за икономическо надмощие.