“Стомана индъстри” прати 301 в Бюрото по труда

Компанията свива производството заради понижено търсене и пандемията от коронавирус

Новини
10:35 - 02 Април 2020
2602
“Стомана индъстри” прати 301 в Бюрото по труда

Единственият производител на течна стомана в България - "Стомана индъстри" - Перник, е първото голямо предприятие в страната, което започва съкращения на работници след разпространението на коронавируса в света. 

Компанията от месеци изпитва трудности заради свитото търсене в Европа и увеличаващите се цени на електроенергията и въглеродните емисии, а пандемията от коронавирус сега допълнително усложнява ситуацията. Заради всичките тези фактори компанията ще свие производството си, което неминуемо води и до съкращаване на персонала. Затова компанията ще свие производството си и ще освободи част от работещите 1175 души.

63 средни и големи предприятия със заети над 37 585 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия от COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това показва проучване на КНСБ към 27 март чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на COVID-19.