“Тъмблър” потъна без порното , продават го

4 месеца след забраната за качване на съдържание за възрастни компанията си търси нов собственик 

Новини
15:42 - 04 Май 2019
2253
“Тъмблър” потъна без порното, продават го

“Веризон” търси купувач за “Тъмблър” — платформа за блогове, която придоби заедно с други активи на “Яху” през 2017 г., съобщи влиятелното издание The Wall Street Journal. “Веризон” се е свързала с други компании, които могат да станат потенциални домове на “Тъмблър”. 

Платформата, набрала популярност заради либералното си отношение към порнографията, все още е апетитна хапка и е домакин на 465 милиона блога и 172 милиарда поста, според информация на собствената им страница. Възможно е обаче информацията да е подвеждаща, защото в последните месеци милиони потребители изтриха профилите си там.

Бизнес изданието отбелязва, че процесът на продажба е в ход, но не е сигурно, че това ще доведе до някакъв резултат.

В четвъртък вечерта в играта неочаквано се включи и вицепрезидентът на “Порнхъб”, който заяви, че компанията е “изключително заинтересована” от закупуването на “Тъмблър” и че “с нетърпение очакваме един ден платформата да възстанови предишната си слава и съдържание”. 

Интернет трафикът на “Тъмблър” се срина драстично след  декември, когато компанията обяви война на порнографията в популярната платформа. Компанията използва изкуствен интелект за откриване и автоматично блокиране на снимки и видеоклипове със съдържание за възрастни. Съществуващите постове с порнографско съдържание бяха заключени и станаха недостъпни публично. Този ход доведе до остри критики към компанията и рязък спад в уеб трафика — според някои оценки — с една трета. 4 месеца по-късно положението изглежда неспасяемо и “Тъмблър” е обявен за продажба.

Самият “Тъмблър” беше придобит от “Яху” за 1,1 милиарда долара през 2013 г. в опит да привлече по-младите потребители и да спаси собственото си потъване. “Яху” така и не можа да се възползва от придобиването на компанията и я продаде през 2017 г. за 4,5 млрд. долара на гиганта “Веризон”.

“Тъмблър” си завоюва милионите потребители заради свободата, която им даваше да качват и споделят съдържание за възрастни. Миналата година обаче скенерите на платформата пропуснаха в нея да се появи детско порно. Това доведе до премахване на приложението от Apple. От “Тъмблър” решиха, че могат да решат кардинално проблема, като забраняват всякаква порнография. Само 4 месеца по-късно за платформата се търси купувач.