Ледена епоха: Температурите стигнаха до близо минус 50 градуса в Северна Америка! (СНИМКИ)

На доста места животът буквално блокира

Свят
22:00 - 15 Януари 2024
6704
Ледена епоха: Температурите стигнаха до близо минус 50 градуса в Северна Америка! (СНИМКИ)

Рекордно ниски температури бяха регистрирани в Северна Америка. Този уикенд те се понижиха до минус 34 градуса по Целзий в САЩ - и то на същата географска ширината, която се намира и България.

До минус 47 бяха отчетени и в Канада, а животът буквално блокира.

В много щати училищата бяха затворени, за да останат децата вкъщи на топло и да не излизат навън в студа. Някои магистрали също бяха затворени по две причини - обилен снеговалеж и заледени участъци, което направи невъзможно придвижването дори на тежкотоварни камиони.

Стотици полети бяха отложени, а пътниците трябваше да търсят други варианти за придвижване, или да променят коренно плановете си.

В Сиатъл температурите също достигнаха доста ниски стойности, а местните жители споделят, че такъв студ е незапомнен от много години. Едно от най-студените места в САЩ беше Чикаго, където температурите достигнаха минус 40!

И всичко това идва на фона на големия студ в Русия, където река Москва в едноименната столица замръзна, а в Якутия се проведе маратона "Оймякон - полюс на студа".

Победителят

38 бегачи се включиха в екстремния маратон на най-студеното място в Русия. Участниците започвнаха от Оймякон и бягаха към село Томтор.

Абсолютен победител стана 24-годишният Константин Драгунов, който измина разстоянието от 42,2 км при температура на въздуха минус 55 градуса по Целзий.