Ледената епоха чука на вратата

Аномалия в мезосферата на Земята е доказателство за идващия студ

Мистика
09:17 - 18 Юни 2020
6119
Ледената епоха чука на вратата

По последни данни на Американската космическа агенция (НАСА) в момента се наблюдава истинска аномалия в земната атмосфера: в един от нейните слоеве - мезосферата, температурата е паднала с 50 градуса под средната стойност, достигайки минус 140 Целзий. На това явление се дават различни оценки.

Мезосферата е средният слой на атмосферата, където съдържанието на азот преобладава над кислорода - 80% азот и 20% кислород. Въздухът там е толкова разреден, че представлява истинска „мъртва зона“ за самолетите. Ето защо този атмосферен слой е най-слабо изучаваният. Заедно с тропосферата и стратосферата, мезосферата е естествен „топлоизолатор“ на планетата от космически студ. Но в момента има ненормален спад в температурата, който може да продължи до края на 2020 година.

Този природен феномен се оценява много различно. Например Джеймс Ренуик, професор по климатология от Университета в Уелингтън, смята, че това показва началото на нова ледникова епоха:

През последните 2,5 милиона години Земята преживява редовни ледникови периоди, свързани с бавни промени в земната орбита около Слънцето и промени в оста на въртене на Земята. В момента сме в един от топлите периоди, но той свършва.

По-рано, през февруари тази година професорът обяви, че температурата в Антарктида се е повишила с още 1 градус от 2015 г. досега. Така се получава привидно противоречие в изявленията на климатолозите - от една страна охлаждане, от друга - затопляне. По-точно е да се говори не за „глобално затопляне на климата“, а за „глобални климатични промени“.

Както обясняват учени, рязкото ненормално охлаждане в непривикналите към такива температури региони е част от процеса на повишаване на температурата на планетата. Например, миналата година туристи от цял ​​свят бяха потресени от гледката на замръзналия Ниагарски водопад. Поради топенето на леда полюсите започват да се затоплят по-бързо от други региони. Температурната разлика между полярните и умерените ширини се намалява. Като се вземе предвид въртенето на Земята, полярните вихри започват да се движат по-бързо, „вият“, когато попаднат в области с високо налягане, и се придвижват още на юг.

Така нарушаването на обичайния баланс на атмосферните течения поради глобалното затопляне може парадоксално да доведе до много тежки зими по цялата планета. Още преди 10 години експерти от австралийския Антарктически отдел изследвали мезосферата с помощта на лазери. Климатологът Джеф Кампстън, който изследва така наречените „сребърни облаци“ в екипа, обяснява:

Динамиката на атмосферата е такава, че се наблюдава нагряване на тропосферата, в която живеем. Нагряването е свързано с явление, наречено глобално охлаждане в мезосферата на височина 50 километра. Затова очакваме, че мезосферата се охлажда, броят на облаците ще се увеличи.

Очевидно процесите се ускоряват, което означава, че времето ще започне да представя все по-неприятни изненади, за които хората трябва да се подготвят сега.