Леденият дъжд предизвика над 50 катастрофи (ОБЗОР)

100 души потърсиха помощ в "Пирогов", 20 остават в болницата

Актуални новини
21:43 - 07 Декември 2019
4297
Леденият дъжд предизвика над 50 катастрофи (ОБЗОР)

Над 50 катастрофи са станали до ранния следобед след ледения дъжд в събота, който превърна пътищата в пързалка. Радостното е, че нямаме сериозно пострадали и загинали хора при тези инциденти, каза на брифинг инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Повечето от катастрофите са били в Западна България. “След катстрофа на магистрала “Тракия” движението беше изключително затруднено. Бяха спрени тежките товарни автомобили около Пазарджик, с което бяха ангажирани много служители. Но се справихме със ситуацията”, обясни инспекторът. Според него много от инцидентите са били около София.

“В Благоевград имахме случай на автомагистрала “Струма” - два отделни инцидента с обърнати тежки камиони. Там също няма пострадали тежко. Но при такива ситуации е нужно много време да се извади техника, пътят се затваря и се създават трудности за останалите участници”, допълни Близнаков. Той подчерта, че навсякъде екипите са били увеличени.

Поледицата напълни и коридора пред дежурните травматологични кабинети в “Пирогов”. Привечер равносметката показа, че са прегледани над 100 души, паднали по улиците, обясниха лекарите от дневната смяна. В “обикновени” зимни дни без поледица травмите са по-малко.

Най-тежко пострадалите 20-ина пациенти са приети за лечение в спешната болница. Хората със счупвания, навяхвания и изкълчвания, които се нуждаят само от обездвижване, са били гипсирани или фиксирани с по-модерните средства за имобилизация. Те са насочени за домашно лечение.

При падане при подхлъзване най-честите травми са на китките - човек инстинктивно се подпира, и на глезените и подбедрицата.

Поледици обаче се очакват и през следващата седмица, обясни Петър Янков от ТВ-МЕТ. Прогнозата е за превалявания от дъжд и сняг. Те ще създават условия за поледици, предупреди Янков.

Дневните температури през седмицата ще са от 5 до 10 градуса. Ще превалява най-вече в западната половина от страната. По-обилни валежи се очакват в Рила и Родопите. В сряда преди обед на много места валежите ще са от сняг. Очаква се да спрат в четвъртък, а температурите леко да се понижат. Синоптикът прогнозира намалена видимост и мъгли от петък до края на седмицата.