Ледено начало на седмицата

Актуални новини
08:30 - 24 Януари 2022
2840
Ледено начало на седмицата

Пред нас са най-студените дни за месец януари - температурите ще паднат до минус 15 - минус 16 градуса в равнинната част на страната.

Причината е ядро арктически въздух, който продължава да определя студеното време на Балканите.

В понеделник валежите от сняг ще намаляват и ще спират, най-късно в Рило-Родопската област. От обяд нататък и облачността ще започне да се разкъсва с тенденция до вечерта над Западна България тя да е минимална.

Вятърът ще е студен, с по-силни ледени пориви по планините, в районите на Южна и Източна България. Дневните температури ще са в интервала от нула до минус 5 градуса.

В планините първият ден на седмицата ще е мразовит с температури в топлата част на деня между минус 11 и минус 14 градуса. Вятърът - силен с предпоставки за преспи и навявания по проходите. В масивите на запад ще продължи да превалява сняг, който следобед ще намалява и спира.

През нощта срещу вторник облачността в западната половина на страната ще се изчисти, което е рецепта за ледено време във вторник сутринта, когато

се очакват най-ниските температури за месеца - до минус 15 - минус 16 градуса в отделни райони на Западна България.

Във вторник, в хода на деня, ще остане студено със слаби валежи от сняг в източните райони. От сряда нататък дневните температури ще се повишат леко до по-поносими стойности. Вятърът временно ще отслабне, но в петък и през почивните дни отново ще се усилва с преминаването на студен атмосферен фронт.

 През почивните дни температурите отново ще се понижат с предпоставки за превалявания от сняг в събота в западните и централните райони на страната.