Леферът удари дори калкана по цена, килото струва 35 лева

Турски паламуд по 18 лева заля рибния пазар в Бургас

Икономика
18:46 - 02 Ноември 2023
4133
Леферът удари дори калкана по цена, килото струва 35 лева

Турски паламуд заля рибната борса в Бургас. На сергиите на продавачите може да се намери паламуд по 18 лева килограма. Туруците са огромни, има и по-малки екземпляри, които вървят по 10 лева килото.

"В нашия залив продължава "нямането", оплакват се морските вълци. В последните дни е излязъл сафрид и въпреки, че не му е времето, те хвърлят въдици и са доволни като наловят една- две каси. Сафридът е едър и добър за скара и пържени, някои дори са почнали да консервират за зимнина.

Чернокоп също няма. Последната надежда на риболовците за ноември е, че времето рязко ще захладнее и паламудът може и да дойде. Старите рибари говорят, че понякога паламудът се е появявал чак по Нова година, но това е било много рядко през годините. Тази есенен по някакви причини, миграционният му път е променен и той минава по източния бряг - при комшиите.

Най-скъпата риба на борсата за момента е леферът, който с 35-те лева цена надминава калканът, който се продава за 25 лв. килограма, и то за едри екземпляри. Предлагат се още живи раци, а сафридът e по 10 лева килограма.