Легализирането на канабиса намалило смъртните случаи от опиоиди

До 1/3 по-малко са умрелите от свръхдоза обезболяващи след узаконяване на марихуаната в САЩ

Новини
17:34 - 08 Август 2019
3498
Легализирането на канабиса намалило смъртните случаи от опиоиди

В щатите в САЩ, в които употребата на канабис за удоволствие е законна, смъртните случаи вследствие на свръхдоза опиоиди са намалели с най-малко 20 процента, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Опиоиди са причинили смъртта на 47 600 души в САЩ през 2017 г., сочат данни на американските Центрове за контрол и превенция на болестите. Употребата на марихуана е законна в 34 щата и Вашингтон за терапевтични цели, а за удоволствие - в 10 от въпросните щати и американската столица.

Като сравнили броя на смъртните случаи от свръхдоза преди и след легализирането на марихуаната и между отделните щати по време на процеса на легализирането й, авторите на изследването открили категорична причинно-следствена връзка, що се отнася до намаляването на смъртността, свързана с опиоиди. Това намаляване е с 20-35 процента, като ефектът е особено забележим, когато става дума за смъртни случаи вследствие на прием на някои опиоиди, като фентанил.

Предишни изследвания обаче стигнаха до противоположни заключения. Резултатите показаха, че прибягването до марихуана увеличава употребата на опиоиди.

Резултатите от изследването са публикувани в Economic Inquiery.