Легендарният цигулар Дмитри Ситковецки с концерт в София

Маестрото ще проведе и майсторски клас

Култура
17:41 - 07 Юни 2023
1377
Легендарният цигулар Дмитри Ситковецки с концерт в София

Дмитри Ситковецки, едно от големите имена на цигулковата школа, ще има концерт и майсторски клас в София. На 15 юни в зала „България“, под палката на Григор Паликаров, Ситковецки ще представи Дивертименто за цигулка от Игор Стравински. Концерт за оркестър на Бела Барток допълва програмата на вечерта.

На 17 и 18 май музикантът ще работи с изявени студенти от Националната музикална академия. Големият цигулар се включва с майсторски клас в проекта „Уроците на големите – майсторски класове на солистите на Софийската филхармония“.

Ренесансов човек и магнетична творческа сила, Дмитри Ситковецки е признат в целия свят като артист, оказал значително влияние върху всеки аспект от музикалния живот.

С богата звукозаписна кариера, обхващаща повече от четири десетилетия, той е прочут в световен мащаб като цигулар, диригент, създател и аранжор и заема неоспорима и почтена позиция в музикалното общество като велика личност и педагог.

Дмитри Ситковецки е роден през 1954 г. в Баку, Азербайджан. Признат е в целия свят като артист, оказал значително влияние върху всеки аспект от музикалния живот. С богата звукозаписна кариера, обхващаща повече от четири десетилетия, той е прочут в световен мащаб като цигулар, диригент, създател и аранжор и заема неоспорима и почтена позиция в музикалното общество като велика личност и педагог.

Като цигулар и/или гост-диригент през сезон 2022-2023 г., и след това, Ситковецки има участия в Европа и Северна Америка.

Ситковецки ръководи своя последен, 20-и сезон като музикален директор на Симфоничния оркестър на Грийнсбъро в Северна Каролина. През последните две десетилетия е начело на оркестъра и курира повече от 120 различни оркестрови програми.

През 1990 г. той основава New European Strings Chamber Orchestra (NES) – обединяващ най-изтъкнатите струнни изпълнители от най-добрите европейски ансамбли.