Легенди и президенти на представянето на биографията на Пенев

Аз съм част от България и България е част от мен, признава в книгата великият треньор

Новини
15:30 - 02 Октомври 2020
2331
Легенди и президенти на представянето на биографията на Пенев

Редица известни личности ще бъдат част от гостите по време на представянето на биографията на Димитър Пенев - "Стратега". Събитието ще е във вторник, 6 октомври, от 18:30 часа в кино Кабана в НДК. Входът е свободен и за фенове, но с предимство ще се ползват хората с покани, тъй като капацитетът на заведението е 400 души.

Поканени са бивши легендарни съотборници на Пената от Локомотив София и ЦСКА, от националния отбор, както и негови футболисти, които е тренирал.

Разбира се, покани са получили ръководството на ЦСКА, БФС, Министерство на спорта и БОК. 

Водещ на шоуто ще бъде Ники Кънчев. 

Книгата "Стратега", която е писана в съавторство със спортния журналист Иво Тонков, ще може да бъде закупена на мястото на събитието.

„Дано днешните младежи имат повече идоли, каквито имаше навремето – личности, заради които да идват на стадиона. Тогава много неща ще се променят. Аз съм част от България и България винаги ще бъде част от мен!“, така започва биографията си Димитър Пенев.

Почитателите ще прочетат за детските му години в Мировяне, за различните перипетии в кариерата му – като футболист и треньор, за годините, когато е част от отбора Локомотив Сф, за славното време в ЦСКА, треньорските успехи и световното по футбол от 1994 г., за семейния живот. В книгата присъстват и немалко интересни и забавни истории: например трансферът на Димитър Пенев от Локомотив Сф към ЦСКА става… на бутилка ракия в кабинета на Пенчо Кубадински.

Малцина знаят и че с премията от 500 лева за спечелената титла с Локо Сф през 1964 година Пената дава едната част на Никола Котков да почерпи съотборниците му, а останалите пари дава на техните. 

Ето какво още разказва в „Стратега“ като ключови моменти от живота си:

Имам гол – рекорден за мен като време срещу Левски. Вкарах на Бисер Михайлов в 38-та секунда! Поех топката около центъра, сините пазят Цанев и Якимов, а не мен. Стигнах почти до вратата, чак тогава ме посрещнаха техните защитници, аз шутирах от дъгата на наказателното поле и 1:0 за нас.

Най-сериозният конфликт в националния отбор беше, когато от Левски отказаха да играят – заплашиха, че няма да участват повече за България. Това е в периода на последните няколко мача преди изключително важния двубой в Париж с Франция на 17 ноември 1993 г.

Премиите за мача във Франция ги обяви бизнесменът Иван Кочев – Чомбе от Петрич. Той каза 8000 долара на калпак, а брокерите ги направиха 10 000. След това накараха Вальо Михов да вдигне мизата на 50 000 долара. Чудо – и тези, които играеха в чужбина, се стреснаха от тази сума.