Легенди на ЦСКА към Пената: Ти си номер 1! (СНИМКИ)

Актуални новини
23:12 - 06 Октомври 2020
6490
Легенди на ЦСКА към Пената: Ти си номер 1! (СНИМКИ)

Легенди на ЦСКА и на националния отбор по футбол изразиха днес уважението си към един от най-великите треньори в историята на българския футбол - Димитър Пенев. Във вторник вечерта той  отбеляза подобаващо своя 75-годишен юбилей, който отпразнува през лятото, като сега представи своята биографична книга "Стратега", написана в съавторство със спортния журналист Иво Тонков.

Книгата бе представена на специална церемония в "Кино Кабана" в парка на НДК и проливния дъжд не можа да помрачи приповдигнатото настроение както на юбиляря, така и на присъстващите.

"С думи не може да се опише какво е Пенев за българския футбол. Старши, ти си номер едно!", заяви пред публиката вицепрезидентът на Българския футболен съюз Емил Костадинов, който е от "златното поколение" футболисти, извели България до четвъртото място по футбол в света.

Емил Костадинов поздрави Димитър Пенев от името на БФС

Водещ на официалното събитие беше журналистът и заклет фен на ЦСКА Ники Кънчев. Сред уважилите премиерата на книгата бяха и главният мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов, капитанът на "армейците" - Петър Занев, Красимир Балъков, Георги Велинов, Владимир Манчев, Стойко Сакалиев, Петър Занев, Иван Турицов, Митко Митков, Пламен Марков, Ивайло Петров-Пифа и още много други. Димитър Пенев бе уважен и от спортния журналист, коментатор и преподавател по журналистика в Софийския университет Ефрем Ефремов, както и от журналиста и анализатор Георги Атанасов, които са автори но предговора към книгата.

Ники Кънчев бе водещ на церемонията

"В политиката да намалим приказките и да оправим стадионите. Малко повече финанси за младите таланти, за да изпреварват в развитието си чужденците“, препоръча на политиците една от най-харизматичните личности на българския футбол – Димитър Пенев.

Красимир Балъков също уважи премиерата на книгата "Стратега"

Стратега заяви, че продължава да подкрепя Кирил Десподов, който който вчера подписа договор с Лудогорец. "Няма емоции, защото дълги години съм минал този път. Трябва да се обръщаме с голямо внимание към младите във футбола. Трябва да обичат клуба и този занаят. Разчитаме на младите футболисти, за да се преобрази всичко във футбола ни", коментира легендата на българския футбол.

За мен Димитър Пенев е една от най-големите емблеми в нашия футбол, каза Пламен Марков 

"Не може да правим анализ на даден мач. Нека треньорите и футболистите да погледнат сериозно на нещата. Ако играем по-добре, ако започнем да бележим повече голове, ще намалеят негативните мисли. Продължавам да подкрепям Кирил Десподов. Не може да се отказваме от футболисти, които имат добри качества. Това са неща, които са вътрешни между президенти, треньори и специалисти", каза Димитър Пенев.

Георги Велинов-Джони бе сред многобройните легенди, уважили представянето на книгата на Пената

„Този клуб винаги е има насреща сериозни европейски отбори. Следели сте мачовете, в които ЦСКА винаги е бил с едни гърди напред, и като резултат, и като достойнство за нашата страна“, отбеляза Димитър Пенев пред привържениците на "червените", дошли да видят своя любимец.

Чичо Митко поздравява младите надежди на ЦСКА и им раздава автографи

„Радват ме малките деца, които виждам с екипите“, отбеляза Стратега бъдещите таланти, дошли да видят отблизо легендите на червения клуб.

Един от най-малките отбори на "червените" пък се появи на сцената и запя една от любимите песни на "Сектор "Г" под аплодисментите на публиката. 

Съавторът на "Стратега" Иво Тонков сподели, че да се докоснеш до такава харизматична личност като Димитър Пенев никак не е малко. "Познавах Димитър Пенев и преди това, но в книгата той се разкрива в съвсем различна светлина. Разкрива душата си. Да видиш колко широко скроен е в действителност, е уникално", сподели журналистът. Иво Тонков е щастлив, че е успял да предразположи Димитър Пенев да разкаже историите откровено. "Хората трябва да четат книги, а от новата книга на Димитър Пенев има какво да се научи."

Димитър Пенев е един от хората, на които вечно ще бъда благодарен, че ми даде път в големия футбол, сподели Владимир Манчев 

Бившият футболист на ЦСКА и националния отбор Владимир Манчев разказа интересна история за запознанството си с легендата Димитър Пенев. "Трябва да разкажа за моята първа среща с Димитър Пенев, която се случи на базата в Панчарево. Тогава нямаше съблекални, а бунгала. Сега се промениха нещата. Отвлякоха ме от Пазарджик с един москвич и ме заведоха при него. Влизам в бунгалото, а той гледа през очилата, които е смъкнал малко надолу. Каза ми: „Здравей, моето момче. Аз съм чичо Пенев. Ти си наше момче. Ние ще ти дадем парички и няма да ходиш никъде“.

Аз мигах на парцали пред него и след първата тренировка ме викна: „С левия крак много добре боравиш. Ляво крило ще те направим.“ Къде го видя този ляв крак? Не можах да разбера. В крайна сметка се получи добре, защото си оправих играта с левия крак. Много истории мога да разкажа за него. Винаги ми е дърпал ушите, когато е трябвало. Това е един от хората, на които вечно ще бъда благодарен, че ми даде път в големия футбол. Повярва и в още много млади футболисти, на които даде шанс. Заслужава най-голямото уважение и почит, които могат да му бъдат отдадени от всички нас. Искам да кажа, че за мен е велик човек. Винаги ще му бъда благодарен за това, което направи за мен. Винаги ще бъда горд, че съм бил негов състезател“, заяви Владо Манчев.

Стойко Сакалиев бе щастлив да получи автограф от Стратега

„Имах огромното удоволствие и щастие да играя близо две години с Димитър Пенев, когато бях привлечен като тийнейджър в ЦСКА. Тогава той беше една от най-големите звезди. Аз имам преки впечатления от футболиста Димитър Пенев и като един от стълбовете на българския национален отбор през 70-те години на миналия век. За мен той е една от най-големите емблеми в нашия футбол“, разказа друга легенда на червения клуб и настоящ спортен директор на ЦСКА - Пламен Марков. 

Журналистът Иво Тонков записва разказите на Димитър Пенев в продължение на година, за да напише биографията на Стратега

"За мен е истинско удоволствие и чест да присъствам на представянето на книгата на Димитър Пенев. Той е един пример за нас по-младите. Човек с главно "Ч". Има какво да научат хората от книгата му. След като я прочетат и да се сблъскат с неговите мисли и съвети", каза капитанът на ЦСКА Петър Занев.

В книгата Димитър Пенев разказва честно и откровено за своя житейски и професионален път, а чувството за хумор и самоиронията са му основен похват. В спортната си кариера Стратега се състезава само за два отбора – „Локомотив“ – София и ЦСКА, с които печели общо 8 шампионски титли на България и пет пъти Купата на Съветската армия. Като национален селекционер води отбора на България на световното първенство в САЩ ’94, извеждайки “трикольорите” до бронзови медали. 

Луксозната цветна биография съдържа 268 страници и включва над 200 снимки, някои от които се публикуват за първи път. Колекционерското издание, което е в лимитиран тираж, е допълнено с три пощенски картички с фотографии на Пената от различни години, както и с негов автограф.

Всички сдобили се с книгата, ще прочетат за детските му години в Мировяне, за различните перипетии в кариерата му - като футболист и треньор, за годините, когато е част от отбора Локомотив Сф, за славното време в ЦСКА, треньорските успехи и Световното по футбол от 1994 г. и за семейния живот.

Снимки: Агнес Методиева