Лейбъристите печелят мнозинство в Австралия

Свят
11:14 - 31 Май 2022
1566
Лейбъристите печелят мнозинство в Австралия

Австралийската лявоцентристка Лейбъристка партия си осигури достатъчно места в долната камара на парламента, за да управлява самостоятелно. Това каза във вторник новият премиер на страната Антъни Албанезе, цитиран от "Ройтерс".

Въпреки че бившето правителство на консервативната коалиция отстъпи почти веднага след вота на 21 май, близките резултати в някои места и високите нива на гласуване по пощата запазиха окончателния резултат несигурен 10 дни след изборите.

Лейбъристите сега вярват, че са спечелили 76 от 151 места в долната камара, каза премиерът Антъни Албанезе в телевизионна реч преди първото заседание, добавяйки, че окончателният им брой може да нарасне до 77, тъй като преброяването продължава на две близки места.

"Австралийците ни оказаха доверие и това носи огромна отговорност, огромна отговорност да изпълним ангажиментите, които поехме, ангажиментите, за които имаме ясен мандат като част от правителството на мнозинството на лейбъристите", каза Албанезе.

Албанезе посочи временно министерство по-малко от два дни след изборите, за да може да присъства на предварително планирана среща на групата за сигурност Quad в Япония, която също включва Съединените щати, Индия и Япония. 

На партийното събрание във вторник той планираше да обсъди състава на пълен кабинет и очакваше да оповести публично назначенията до следващия ден, съобщават медиите.

Ден по-рано двете партии, които съставляват консервативната коалиция, Либералната партия на Австралия и Националната партия на Австралия, насочена към селските райони, избраха нови лидери, след като влязоха в опозиция за първи път от девет години.

Либералите избраха бившия полицай и бивш министър на вътрешните работи Питър Дътън да замести бившия премиер Скот Морисън, който се оттегли след изборното поражение, докато националите избраха Дейвид Литълпрауд да замени Барнаби Джойс.

Двамата лидери са от щата Куинсланд, където коалицията загуби три места от Зелените. Бившето правителство беше на път да спечели 57 места в долната камара, според агенциите.