Лейди Даяна днес щеше да празнува 58-ия си рожден ден

Принцесата на Уелс загина на 31 август 1997 г. в автомобилна катастрофа

Легенди
17:15 - 01 Юли 2019
5751
Лейди Даяна днес щеше да празнува 58-ия си рожден ден

Даяна, принцеса на Уелс, член на британското кралско семейство, днес щеше да празнува своя рожден ден №58. Лейди Ди, родена на 1 юли 1961-а, в продължение на петнадесет години бе съпруга на Чарлз, принц на Уелс. На 31 август 1997-а обаче Даяна загина при автомобилна катастрофа в тунел в Париж заедно с приятеля си Доди ал Файед и техния шофьор Анри Пол.

Тя е майка на втория и шестия в реда на наследяване на британския трон, принцовете Уилям и Хенри. Наричана „принцеса на народа“ (people's princess) тя е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.

Даяна е родена в благородническото семейство Спенсър, които винаги са били близки до британското кралско семейство. По бащина линия тя е далечен потомък на Стюартите.

Любовният живот на принц Чарлз винаги е бил обект на спекулации от страна на пресата, която често го свързва с много известни и аристократични жени, включително и със сестрата на принцеса Даяна – лейди Сара Спенсър. Вече навършил трийсет години, той е под сериозен натиск да се ожени. Юридически, единственото изискване към него е съпругата му да не е римокатоличка; предпочитанията са тя да е от англиканската църква. За да получи одобрение от семейството му и техните съветници, всяка потенциална съпруга е трябвало да има кралски или аристократичен произход, да бъде девствена, както и протестантка.

Чарлз познава Даяна от няколко години, но едва през лятото на 1980 тя събужда интереса му за първи път като потенциална годеница. Това става по време на един уикенд в провинцията, когато тя наблюдава как играе поло. След това той я кани на друг уикенд на кралската яхта Британия и в кралската резиденция Балморал, Шотландия, където я представя на родителите си и тя получава тяхното одобрение. След това двойката продължава да се среща в Лондон и на 6 февруари Чарлз прави официално предложение за женитба, което Даяна приема, но запазват това в тайна няколко седмици. Годежът им е обявен официално на 24 февруари 1981, когато престолонаследникът подарява на принцесата пръстен за £30,000 с 14 диаманта и сапфир.

20-годишната принцеса се омъжва в катедралата Свети Павел, в която има повече места отколкото в Уестминстърското абатство, което обикновено се ползва за кралските бракове. Сватбата е наричана „приказна“ и се състои на 29 юли 1981. Гледана е от рекорден брой хора по телевизията – 750 милиона.

В началото на 90-те години бракът между Даяна и Чарлз започва да се разпада, нещо, което първоначално е отричано, а след това превърнато в сензация от световните медии. Принцът и принцесата говорят пред пресата чрез свои приятели, обвинявайки се един друг за разпада на брака си. Принцът и принцесата на Уелс се разделят на 9 декември 1992.

Като директно следствие от интервюто на Даяна за „Панорама“ Елизабет II моли през декември 1995 Чарлз и Даяна за „ранен развод“. Това става скоро след обвинението от страна на Даяна, че Тиги Лег-Бърк е направила аборт с дете на принц Чарлз, което кара Тиги да изиска извинение. Два дни преди тази история да излезе наяве, секретарят на Даяна – Патрик Джефсън, подава оставка в знак на несъгласие с изявленията на принцесата, които той окачествява като пресилени. На 20 декември 1995 Бъкингамският дворец публично съобщава, че кралицата е изпратила писма до Чарлз и Даяна, съветвайки ги да се разведат. С подкрепата на министър-председателя и на висшите съветници това решение е взето след седмици обсъждане (според BBC). Принц Чарлз незабавно се съгласява с предложението. През февруари 1996 Даяна оповестява и своето съгласие.

Разводът е финализиран на 28 август 1996. Даяна получава споразумение за значителната сума от около £17 милиона, но специална клауза в него ѝ забранява да обсъжда детайлите.

Дни преди официалното решение за развод, кралица Елизабет II издава декрет (letters-patent), съдържащ общите правила за титулуване на лицата, встъпили в брак с член на кралското семейство, след техния развод. Според тези правила, тъй като вече не е омъжена за принца на Уелс и по този начин вече не е член на кралското семейство по брачна линия, Даяна загубва титлата Нейно Кралско Височество и вместо това е титулувана – Даяна, Принцеса на Уелс. Бъкингамският дворец пуска съобщение за пресата в деня, когато излиза решението за развод, съобщавайки новата титла. Освен това се посочва, че Даяна е все още официално член на кралското семейство, тъй като е майка на втория и третия по линия престолонаследник.

След развода Даяна се връща в жилището си в двореца Кенсингтън, като напълно го преобзавежда. Тя остава да живее там до смъртта си. Публично се среща с уважавания сърдечен хирург от Пакистан – Хаснат Кан, когото след смъртта ѝ приятелите наричат „любовта на живота ѝ“. Двамата излизат заедно почти две години при пълна секретност, преди да прекратят връзката поради културни различия. Скоро след това Даяна започва връзка с Доди Ал-Файед.

След развода си Даяна работи за Червения кръст и участва в кампании за премахването на противопехотните мини по света. Работата ѝ е по-скоро на хуманитарно, отколкото политическо ниво. Тя се занимава със собствените си интереси в областта на филантропията, музиката, модата и пътуванията – въпреки че все още ѝ трябва разрешение от кралското семейство, за да заведе децата си на почивка или за да представлява Обединеното кралство в чужбина.