Лек спад в цената на петрола на световните пазари

Европейският съюз ще забрани вноса на руски суров петрол до 5 декември

Свят
16:57 - 09 Ноември 2022
1692
Лек спад в цената на петрола на световните пазари

Цените на петрола се понижиха в сряда, след като данните от индустрията показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили повече от очакваното и поради опасения, че възстановяването на случаите на COVID-19 в най-големия вносител Китай ще навреди на търсенето на горивo, информира Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 69 цента, или 0,7%, до 94,67 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 63 цента, или 0,7%, до 88,28 долара за барел. Референтните стойности паднаха с около 3% във вторник.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с около 5,6 милиона барела за седмицата, приключила на 4 ноември. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчислиха, че запасите от суров петрол ще се повишат с около 1,4 милиона барела. Запасите от бензин в САЩ са се увеличили с около 2,6 милиона барела, срещу прогнозите на анализаторите за спад от 1,1 милиона барела.

Миналата седмица пазарът се надяваше, че Китай може да се движи към облекчаване на ограниченията за COVID-19, но през уикенда здравните служители обявиха, че ще се придържат към своя подход на "динамично изчистване" към новите инфекции. Случаите на COVID-19 в Гуанджоу и други китайски градове се увеличиха, като милиони жители на глобалния производствен център трябваше да се тестват за COVID-19 в сряда.

Европейският съюз ще забрани вноса на руски суров петрол до 5 декември и руски петролни продукти до 5 февруари, в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Русия нарича действията си в Украйна "спецоперация".