Лекар изнасилил поне 177 мъже в Охайо

Спортният медик се гаврил със студенти от Държавния университет

САЩ
19:34 - 18 Май 2019
3881
Лекар изнасилил поне 177 мъже в Охайо

Спортен лекар е насилил най-малко 177 млади мъже, които са били студенти в Държавния университет на Охайо в периода 1979-1997 г., разкри разследване в САЩ, пише Би Би Си.

Д-р Ричард Щраус, който се пенсионира през 1998 г. и се самоубива през 2005 г., е обвинен за нападенията, извършени докато бил лекар на атлетите от 16 университетски спортни отбора, предава offnews.bg.

Университетът не е предотвратил насилието въпреки оплаквания от студенти. Разследващите отбелязват, че са положени "неадекватни усилия" за проверка, които оценяват като "неприемливи".

Докладът бе публикуван в петък. В него се посочва, че насилието било извършвано на различни места - в кампуса, в съблекални, под душовете, в сауните.

Студенти разказват, че поведението на д-р Щраус било "публична тайна" в кампуса.

Днес на пресконференция президентът на университета каза: "Ние съжаляваме толкова много, че това се е случило", както и че институцията се е провалила в опита си да го спре. Все пак той подчерта, че "това не е университетът днес".

Бивши студенти вече съдят университета за причинени страдания и призовават висшето училище да поеме отговорността.

"Мечти бяха разрушени, взаимоотношения с любими хора - накърнени, вредата се предаде на децата ни, защото мнозина от нас започнахме да ги пазим прекомерно много и това навреди на отношенията ни", казва Кент Килгър - бивш състезател по плуване в университета.

През май 2018 г. друг университет - Мичиганският държавен университет се съгласи да плати $500 млн. на 332 гимнастици, които са били сексуално насилвани от бившия лекар на отбора д-р Лари Насар.