Лекар критикува разходката на Доналд Тръмп

Президентът е изложил на риск агентите от "Сикрет сървис"

Свят
11:40 - 05 Октомври 2020
2086
Лекар критикува разходката на Доналд Тръмп

Доналд Тръмп е остро критикуван от лекари, след като в неделя следобед направи "безумна" разходка край поддръжници пред военномедицинската болница "Уолтър Рийд", където президентът е лекуван след заразяване с коронавирус, пише "Гардиън".

Най-малко двама души, вероятно агенти от "Сикрет сървис", носеха респиратори и очила, докато придружаваха президента по време на кратка разходка.

Джеймс Филипс, лекар от Университет "Джордж Вашингтон", който също лекува в "Уолтър Рийд", нарече разходката "безумие".

"Всеки в автомобила по време на напълно ненужната "разходка" на президента трябва веднага да бъде поставен под 14-дневна карантина. Те могат да се разболеят. Те могат да умрат", написа той в "Туитър".

"За политическия театър. Заповядан от Тръмп, за да подложи на риск техния живот заради театър. Това е безумие", подчерта лекарят.

Във второ съобщение в "Туитър" Филипс добави, че автомобилът на президента е не само блиндиран, но и херметически затворен срещу химическа атака. По думите му рискът от предаване на коронавируса вътре е висок. "Безотговорността е поразителна", подчерта той и отбеляза, че се моли за "Сикрет сървис".

Филипс коментира още в интервю за "Ню Йорк таймс", че разходката на Тръмп повдига тревожния въпрос дали президентът нарежда на лекарите какво да правят, което според него би било нарушение на стандартите за оказване на здравна грижа.

Джонатан Рейнър, професор по медицина и хирургия в Университет "Джордж Вашингтон", също предупреди, че президентът е изложил на риск агентите от "Сикрет сървис". Той също смята, че това е връх на безотговорността.

Ен Би Си отбелязва, че представител на Белия дом е разкрил, че Мелания Тръмп няма да напуска Белия дом, за да посети съпруга си, защото излага на риск агентите и лекарите, които трябва да я придружат.

Джеймс Клапър, бивш директор на националното разузнаване, коментира пред Си Ен Ен, че това е "истинският Тръмп".

"Президентът винаги е бил шоумен", каза Клапър.

Миналата седмица агенти от "Сикрет сървис" са изразили гнева си заради безразсъдното поведение на Тръмп, което ги подлага на риск.

"Никога не го е било грижа за нас", разкри един от агентите, пише "Вашингтон пост".