Лекар от ДС пред Lupa.bg: Ще загинат милиони от коронавируса

Новини
21:06 - 05 Февруари 2020
82557
Лекар от ДС пред Lupa.bg: Ще загинат милиони от коронавируса

"Коронавирусът съвсем не е случаен, а за неговото появяване се знаеше още в края на 2019-та, когато имаше първоначални индикации. Още към края на октомври комуникирах с мои колеги от Китай, които споделиха притесненията си и какви са очакванията за пораженията този път", сподели пред Lupa.bg 65-годишен лекар, който е практикуващ от доста време. Самият той държи името му да се запази в тайна, тъй като преди години е вербуван за работа от ДС, но отказва да донася и остава на по-ниско ниво в професията, отколкото някои негови колеги.

"В Китай се съмнявали, че това е химическо оръжие, което има за цел да нанесе големи щети на азиатците, които се опитват да бъдат регулирани по определени начини. За съжаление коронавирусът е бил изпускан регулярно, поетапно, а мащабът му тепърва ще става още по-голям. Очакванията са за загинали милиони от него!", допълва медикът.

"От доста време съм в бранша, видял съм доста, имам доста контакти по света от пътуванията ми по различни симпозиуми и семинари. Този път наистина китайските ми приятели и колеги са доста притеснени. Не могат все още да изолират вируса, а изследванията продължават. Прогнозите им са, че ще отнеме поне 4-5 месеца, докато се открие адекватна ваксина, и още поне два месеца, докато успеят да видят дали тя може да му противодейства. За това време изчисленията показват, че ще измрат много хора - прогнозите са зи милиони! Самият вирус е насочен да атакува слабите имунни системи, каквито са на по-възрастните хора и на малките деца.

На хората между 30 и 55 години организмът е укрепнал, там трудно ще пробие, ако нямате някакво специфично заболяване. За разработването на ваксината ще бъдат наляти милиарди, а от всичко това ще спечели фармацията - там вече доволно потриват ръце. Не случайно епидемията тръгва от Китай - най-многолюдната държава в света. Съвсем скоро очаквам да има бум на заразени в Индия, както и в голяма част от африканските държави, където медицинското обслужване и хигиената са на много ниско ниво, да не кажа почти нулево", сподели пред Lupa.bg лекарят.

"За Европа? Не знам, честно казано... Не знам какво да прогнозирам, но се надявам нещата да се овладеят бързо и поне да бъдат стопирани в ранен етап. Защото плъзне ли коронавирусът, ще се получи ефектът на доминото, всичко ще стане лавинообразно", прогнозира той за финал.