Лекар от Китай: Чака ни втора Covid-19 вълна през септември

Актуални новини
21:42 - 09 Април 2020
4283
Лекар от Китай: Чака ни втора Covid-19 вълна през септември

Има голяма вероятност от избухване на втора вълна от пандемията през септември, предупреди шефът на експертния съвет за коронавируса в Шанхай д-р Чжан Венхун.

Според него заразата може да отбележи спад в края на лятото, но тъй като САЩ и Европа не осъществяват ефективен контрол и огнищата на инфекцията се местят в различни райони, има опасност от поява на нова вълна наесен.

САЩ се наредиха за кратко на второ място в света след Италия по смъртност, но по-късно в четвъртък Испания отново ги задмина. В Италия има 17 699 умрели, в Испания 15 238, а в САЩ - 14 818. Американците обаче отново поставиха черен рекорд по умрели за денонощие - близо 2000.

Вашингтон помолил Турция за доставки на сапун, маски и чували за трупове, съобщава турската НТВ. Анкара, към която за помощ са се обърнали 93 държави, обмисля да подкрепи своите граждани, като забрани съкращенията във фирмите за 3 месеца.

Над сто човека в дом за възрастни в Будапеща са заразени с коронавируса, съобщи главният здравен инспектор на Унгария Цецилия Мюлер. Петима възрастни вече са починали. Сред инфектираните има и обитатели, и служители, работещи в дома. Според унгарски медии в него живеят около 500 души.

Въпреки че продължава да регистрира над 4000 заразени дневно, Испания се готви за плавно облекчаване на мерките след 26 април. Страната очаква летен сезон без чужденци.

Франция пък реши да удължи карантината, която засега е до 15 април, след като за ден починаха 541 души. Влизащите на френска територия трябва да имат разрешителни. Те попълват формуляр за целта на пътуването си, който представят на границата.

Гърция също затяга изолацията по Великден. По магистралите и пристанищата ще има КПП, така че нарушителите, които тръгнат да напускат големите градове, ще бъдат глобявани по 300 евро, а номерата на автомобилите им ще бъдат сваляни.

В Румъния църковните служби ще се провеждат, но без вярващи. Там починалите са 220, а според в. “Гъндул” смъртните случаи се увеличавали на конвейер.