Лекар разкри истината за газираната вода

Може да ускори храносмилането

Новини
21:37 - 05 Юни 2023
6883
Лекар разкри истината за газираната вода

Газираната вода обикновено е по-здравословен аналог на останалите газирани напитки. Това важи в случаите, когато тя не съдържа калории, захар или изкуствени добавки.

Но полезно ли е да се консумира тази напитка.
Полезна или вредна е газираната вода?
Газираната вода утолява жаждата и поддържа тялото хидратирано. Освен това може да подобри храносмилането.

„Въглеродният диоксид в газираната вода стимулира производството на стомашна киселина, което може да ускори храносмилането. Тази напитка се отличава с някои недостатъци, които трябва да имате предвид. При някои хора газираната вода може да причини подуване на корема или киселини. Следователно хората със стомашни проблеми като рефлукс, трябва да избягват пиенето на газирани напитки или да ги коснумират само в умерени количества“, казва руският лекар Татяна Захарова.

Ефекти от газираната вода върху здравето
1. Хидратация - газираната вода може да бъде добра алтернатива на сладките напитки, когато става въпрос за поддържане на тялото ви хидратирано. Тя не съдържа калории или захар и може да утоли жаждата ви.

2. Подобрено храносмилане - въглеродният диоксид в газираната вода може да стимулира производството на стомашна киселина и по този начин да подпомогне храносмилането.

Въпреки това, някои хора може да са чувствителни към газираната вода и след нейната консумация да изпитат неприятно оригване или подуване на корема. Обърнете внимание как тялото ви реагира на водата и дали тя влияе положително или отрицателно на храносмилането ви