Лекар в Шумен: Нямаме предпазни облекла, страх ни е!

Медиците в градската болница все още не са изследвани за коронавирус, но продължават да работят с потенциални заразени

Топ
19:43 - 06 Април 2020
3609
Лекар в Шумен: Нямаме предпазни облекла, страх ни е!

"Нямаме предпазни облекла, чакаме ги, но все още не идват, въпреки че отдавна ни обещаха", оплака се пред Lupa.bg лекар от градската болница в Шумен, пожелал анонимност.

"На този етап имаме само ръкавици и от медицинските маски, но повечето от нас си носят, направени с подръчни материали или закупени със собствени средства", призна още медикът.

"На по-големите болници в България бяха раздадени и шлемове, плащове, но при нас нищо, което да ни дава повече сигурност", сподели с тъга лекарят.

Lupa.bg разбра, че вчера е починал пациент с бронхопневмония. Той е бил приет преди седмица в шуменската МБАЛ, но не е бил изследван за коронавирус. Едва след смъртта му, му е била направена аутопсия и взета проба за заразата, която в последствие е изпратена във Варна, тъй като в Шумен няма референтна лаборатория.

Все още на лекарите и служителите на болницата не са направени изследвания за коронавирус, а резултатите от пробата на умрелия се очакват до края на днешния работен ден.

Същевременно от МБАЛ-Шумен съобщиха, че е изписан втори оздравял от коронавирус пациент. Мъжът, на 62 години, е с две отрицателни проби от вирусологично изследване и ще остане под домашна карантина в следващите 28 дни. Отрицателна е пробата и на съпругата му.

В болницата в Шумен за лечение остават двама пациенти, които са с положителни резултати за инфекцията COVID-19.