Лекар, заразен с ебола, почина в Уганда

Заразата предизвика опасения от сериозна здравна криза в страната

Свят
08:18 - 02 Октомври 2022
1840
Лекар, заразен с ебола, почина в Уганда

Танзанийски лекар, работещ в огнището на ебола в Уганда, е починал. Това е първият здравен работник, загинал от болестта при последната епидемия в страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на министъра на здравеопазването на Уганда.

Д-р Мохамед Али е дал положителна проба за ебола на 26 септември и е починал, докато се е лекувал в болница във Форт Портал, град на около 300 км западно от столицата Кампала.

Властите в източноафриканската държава обявиха избухването огнище на смъртоносната хеморагична треска на 20 септември. Заразата предизвика опасения от сериозна здравна криза в страната с население 45 млн. души. За суданския щам на болестта, който е установен при последните случаи на заразяване, няма ваксина.

В петък, преди смъртта на Али, Министерството на здравеопазването съобщи, че досега болестта е заразила 35 души и е отнела живота на седем.

Али е сред шестимата здравни работници, сред които лекари, анестезиолог и един студент по медицина, които са се заразили с болестта.

Първият случай на ебола в Уганда бе установен през юни 2019 г. - 10 месеца след като епидемията се разпространи в съседна Демократична република Конго.