Лекари-доброволци влизат в гетото „Столипиново”

Общество
12:15 - 07 Април 2020
3116
Лекари-доброволци влизат в гетото „Столипиново”

13 лекари и 8 медицински сестри на доброволни начала ще работят в денонощния изнесен кабинет за прием на пациенти със съмнения за коронавирус в "Столипиново".

"Включиха се една голяма групова практика семейни лекари, а също и осем медицински сестри. Сестрите по принцип работят в училищата и детските градини в квартала, които са затворени в момента", съобщи началникът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив д-р Калин Калинов, пише „24 часа”.

Това бе един от най-сериозните проблеми в разгара на пандемията, тъй като досега никой от пловдивските медици не искаше да работи в отделението в ДКЦ "Изток". Той призова ръководителите на лечебните заведения да не пускат в платен отпуск медици, докато не премине пандемията. "Надяваме се тези, които са в отпуск, да се завърнат в случай, че ескалира ситуацията", призова д-р Калинов.

По думите му в момента има синхрон между всички болници в града. "Най-важното е да предпазим тези на предния фронт - екипите на Спешната помощ", коментира той. Д-р Калинов подчерта, че МБАЛ "Св. Мина" е готова да приема леки и средни случаи на коронавирус. " Имаме апаратура, но големият проблем е кадровото обезпечаване. Ще увеличаваме обема поетапно", каза още той.