Лекари към пациентите: Какъв зелен сертификат?! Тичай на бърз тест

Новини
20:08 - 21 Януари 2022
10615
Лекари към пациентите: Какъв зелен сертификат?! Тичай на бърз тест

Пореден удар по джоба на пациентите нанесе новата извънредна епидемична ситуация. С цел превенция, отделни клиники в частни болници въведоха ново изискване – преди всеки преглед пациентът е длъжен да мине през лабораторията за антигенен Covid тест. В частните медицински заведения обаче услугата не е никак евтина и струва поне 30 лева.

Ако обаче пациентът откаже да се изследва, докторите отказват прегледа. Не важат никакви зелени сертификати и направени на друго място. Обяснението на медиците е следното - с оглед на ситуацията и многото заразени искаме да се предпазим. 

За въпросния допълнителен тест обаче, никой не информира пациентите предварително, при запасване на часа или при предварителен разговор с лекаря, а в последния момент, малко преди да влязат в кабинета за преглед.

Закъсали пациенти, отишли на спешни визити в клиники, се оплакаха пред Lupa.bg, че в частни  болници в София, отделни клиники изискват въпросния бърз тест, като никакъв друг документ отвън не важи.

Няколко минути преди да вляза на преглед, ми „сервираха” новината, че трябва да отскоча до лабораторията на място и да си направя бърз тест. Заедно с обяснението, че зеленият сертификат изобщо не върши работа, защото има куп заразни и с втора и с трета игла.

В същото време, самите здравни заведения, които печелят доста стабилно, не поемат разхода на пациента за тест, а го карат да плаща от джоба си, въпреки че това е тяхно допълнително условие, възмущават се пациентите.

„Оказва се, че зеленият сертификат е вече една ненужна хартийка, която нищо не означава. Медиците изобщо не я признават, в заведенията почти никой не ги иска. Единствено по моловете най-много да хвърят едно око към екрана на телефона, без да си правят труда да сканират кода.”, гневят се хората.