Лекари ли убиха пловдивски културист?

Общество
14:07 - 03 Октомври 2023
4150
Лекари ли убиха пловдивски културист?

10 години след смъртта  на пловдивския културист Янко Дишев, която според прокуратурата е резултат на лекарска грешка, делото отново не тръгна. Подсъдими в процеса са трима кардиолози - д-р Теофил Груев, д-р Окан Алиман и д-р Емил Ортомаров, които според обвинението не са оказали навременна лекарска помощ на пациента. Адвокатката на д-р Теофил Груев Снежанка Почева е болна, затова и делото беше отложено за 29 ноември.

В обвинителния акт се твърди, че Янко Дишев е постъпил със сърдечни оплаквания на 23 ноември 2013 г. в общинската болница “Свети Пантелеймон”. Там е бил прегледан от д-р Теофил Груев, но според обвинението чак до 29 ноември той не направил пълно описание на състоянието на болния, не е интерпретирал данните от изследванията и не е назначил допълнителни тестове. Дишев бил изписан и на 2 декември отишъл с нова криза в друга болница - частната “Света Каридад”. Там дежурен е бил д-р Окан Алиман, който обаче не се е явил в спешното, за да прегледа и хоспитализира пациента, а го е насочил обратно към “Свети Пантелеймон”.  По-късно в същия ден Дишев отишъл в трета болница - УМБАЛ “Пловдив”. И там не бил приет своевременно и според прокуратурата виновен за това е д-р Емил Ортомаров. В крайна сметка Дишев постъпил в “Света Каридад”, където констатирали, че е в много тежко състояние, и го изпратили в УМБАЛ “Свети Георги”. Там той починал на 5 декември 2013 година.

Разследването продължи години заради голямото количество назначени експертизи. Обвинителният акт беше внесен в съда в края на 2022 г., но върнат на прокуратурата заради процесуални нарушения. 

Близките на Янко Дишев се готвят да внесат граждански искове срещу медиците - родителите на културиста за по 30 000 лв., съпругата му - 70 000 лв., а дъщерята - 100 000 лв.