Лекари настояват: Слагаме маски и на открито

Актуални новини
17:03 - 07 Октомври 2020
5654
Лекари настояват: Слагаме маски и на открито

Заради сериозното увеличение на новозаразилите се с COVID-19 лекари се обявиха за връщане на драконовите мерки, включващи задължително носене на предпазни маски дори на открити места.

Медици от Благоевград настояват както за връщане на задължителното носене на маски и навън, така и за затваряне на заведенията в късните вечерни и нощни часове. "Задължително трябва да се носят маски. На празника на града един човек не носеше маска. Затова се получават после такива случаи на бум на заразяване. Не става дума за бариери и ограничения, но маски да се носят и личната хигиена и дезинфекция - това е задължително", коментира пред БНР д-р Румен Кондев, завеждащ вътрешно отделение в областната болница в Благоевград, което от три месеца е превърнато в COVID отделение. Освен това според д-р Кондев, който беше и регионален директор на Здравната каса, системата може да осигури безплатни PCR тестове на всички осигурени лица.

Освен че през последните месеци областният град държи първата позиция по заразени, отчита и тревожен ръст и на хората, загубили битката с коорнавируса. Сред тях са и немалко лекари.

Картината в Пловдив също не е розова. В сряда на територията на Пловдивска област са регистрирани 40 нови случая с COVID-19. „Новодиагностицираните медицински лица от днес са 9. Общо случаите от днес и вчера на медици стават 20. По-сериозният проблем е в МБАЛ „Св. Каридад“, където вече имаме 11 положителни проби – 5 лекари, 3 медицински сестри, 2-ма санитари и 1 рехабилитатор, които са установени в процеса на епидемиологичното проучване. В болницата временно е затворено кардиологичното отделение, където вчера също имаше регистрирани медици.

Връчено е предписание с цел провеждане на основно почистване, дезинфекция и получаване на резултати от проведените лабораторни изследвания на контактния персонал и пациенти. Всички диагностицирани до момента лица са в добро състояние, на домашно лечение“, съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.