Лекари писаха до Фандъкова с мастило от мръсния въздух

Куриози
13:53 - 31 Октомври 2022
2584
Лекари писаха до Фандъкова с мастило от мръсния въздух

Лекари от сдружение "Въздух за здраве" занесоха на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова специално писмо-апел "Всички дишаме това писмо". То е написано с мастило, изготвено от експерт-технолог, който е ползвал чернилката на основните замърсители на въздуха в София.

"Нивото на замърсяване на въздуха е отговорно за увеличаването на заболяванията при уязвимите групи като хора в напреднала възраст, деца и хора с хронични болести.

Според официални данни за периода 2015-2019 г. жертвите на мръсния въздух надвишават поне десетократно тези, вследствие на инцидентите на пътя в същия период", предупреди д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести и председател на сдружение "Въздух за здраве".

Повод за инициативата е началото на отоплителния сезон, а Столичната община за поредна година изостава с така необходимата разяснителна кампания, която да допринесе за намаляване на вредните емисии, обясниха от сдружението.

Скоро Европейският парламент предстои да приеме решения във връзка с новите препоръки на Световната здравна организация (СЗО). Мерките се внасят поради високите нива на преждевременна смъртност, до която води лошото качество на въздуха.

Пред България отново ще изникне предизвикателството да отговори на нови, поне 2,5 пъти по строги (по-ниски) норми за въздушно замърсявне. Това налага страната да навакса изоставането си в изработването и прилагането на по-ефикасни мерки за чист въздух под заплахата от нови санкции, инициирани от Европейската комисия пред съда на ЕС.

На челната снимка: Д-р Александър Симидчиев с писмото-апел пред сградата на Столичната община