Лекарка отказа преглед на 3-годишно ромче (ВИДЕО)

Педиатърката д-р Елена Лъчезарова отряза родителите на болното хлапе, напусна кабинета си

Топ
11:50 - 27 Август 2019
17764
Лекарка отказа преглед на 3-годишно ромче (ВИДЕО)

Педиатърка отказа помощ на болно дете в Монтана, предаде BulNews. За скандалния случай сигнализираха родителите на малчугана, които са от ромски произход и съвсем скоро се върнали от Италия. Те разпространиха и видеоклип в социалната мрежа с призива повече хора да станат свидетели на безобразията, които се случват в България и в частност – в Северозапада.

Скандалната случка е от 19 август, когато на почти 3-годишния малчуган му прилошало, бил обезводнен, имал температура и повръщал 4 пъти в рамките на няколко часа. Родителите се принуждават да го заведат спешно на лекар. Отиват в поликлиниката в кабинета на д-р Елена Лъчезарова. Там обаче удрят на камък.

Медикът отказва да приеме детето и си говори по телефона пред очите на обезпокоените родители, които са готови дори да си платят за прегледа. Лекарката обаче не иска и да чуе за пари, а не след дълго си взима чантата и напуска кабинета. Мотивът й е, че няма време да се занимава при положение, че детето не е изпратено с направление от личен лекар.

„Моля да се вземат някакви мерки. Дано чрез вас видеото, което направих скришом от госпожата, достигне и до кмета на Монтана Златко Живков. За да има справедливост в България!“, пише майката на детето Иванка Велчева, която е скандализирана от отношението на лекарката към нейния син. 

„Не са проблем парите, тя се държа много грубо и арогантно, затова е заснето видеото, за да се види какви доктори ни лекуват децата. Дано не попадате в такъв момент. Сигурна съм, че няма да се сдържите“, категорична е Велчева. Думите й срещат разбиране от повечето родители в мрежата, които категоризират случая като „грозен и непонятен“ и недоумяват защо човек, който е положил Хипократовата клетва, страда от липса на елементарна човечност. Още повече, че става въпрос за непълнолетно лице, което според българското законодателство е здравноосигурено за сметка на държавния бюджет.  

„Детското здравеопазване е безплатно до 18 години.... Защо да дава 30 лева?“, питат се хората в социалната мрежа, а голяма част от тях споделят своя „горчив“ опит със същата лекарка. Някои смятат, че арогантността на педиатърката е на етническа основа, други са мнение, че здравеопазването и системата са виновни, а трети търсят вината дори в държавата. 

В дискусията не липсват и такива, които застават на страната на лекарката. Според тях тя е професионалист, а видеоклипът има за цел да злепостави детския специалист и да я обвини в расизъм.

„Има хора, които са свикнали да не плащат за нищо. Не плащат здравни осигуровки, а искат безплатно здравеопазване. Искат преглед извън работното време и пак да е безплатно. Никой и за нищо не им е длъжен. Като искаш преглед при специалист, първо минаваш през личния лекар за направление или си заплащаш за услугата. Редът е еднакъв за всички, без значение на пол, възраст, етнос и наличие на златни вериги на врата“, заключават някои, уверявайки че здравето ,в частност това на децата ни, не може да се сравнява с „елементарно пазаруване в магазин“.

Случката обаче завършва с хепиенд, тъй като родителите на детето веднага след това отиват при друг педиатър – д-р Манасиев, на когото искрено благодарят. По думите им „този истински човек и професионалист“ е прегледал любезно и тях, и детето им, без да прави сцени или да иска пари. В крайна сметка се оказало, че малчуганът е пипнал летен вирус и след кратко лечение с антибиотици, вече е добре.