Лекарка роди дете с откраднат от мъж генетичен материал, изнудва да го живее с него

На Людмил Петровски му е поставен ултиматим 0 може да вижда детето, ако заживее с майката

Новини
11:40 - 13 Април 2024
12064
Лекарка роди дете с откраднат от мъж генетичен материал, изнудва да го живее с него

Фрапиращ сигнал за злоупотреба с генетичен материал. Потърпевшият е Людмил Петровски разказва как е разбрал, че е баща, без да има идея как се е случило, информира НОВА.

Историята започва със случайно познанство с лекарка в болница, с която споделя за репродуктивни проблеми и желанието да съхрани генетичен материал. Докторката също разказва за такива. След този разговор тя му предлага да съдейства за пробите и съхранението на генетичния материал. Няколко месеца по-късно лекарката се обажда на Петровки и му казва, че е забременяла инвитро, а след още няколко месеца го кани на кръщене на бебето. На въпроса на Петровки защо го кани тя директно му казва, че той е бащата. 

„Хората съхраняват стволови клетки, яйцеклетки, ембриони, сперматозоиди. Г-н Петровски и приятелката му планират процедура за ин витро във Варна. Междувременно мъжът решава да съхрани сперматозоиди в столична болница. Оставя материал за съхранение и в един момент се оказва, че е станал баща, дори е поканен на кръщенето на детето. Майката е лекар в конкретната болница. Генетичният му материал е използван без негово разрешение”, разказа Мариета Николаева, която се е срещнала с Петровски.

В момента се водят спорове за родителските права. „Мъжът твърди, че не му дават да вижда детето. Поставен му е ултиматум – да живее с майката и детето”, поясни тя.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор” заявиха, че при тях няма постъпил такъв сигнал. „Нужно ли да има сигнал, за да си свършат работата институциите?", попита Николаева.