Лекарка в пенсия напусна, отказа преглед на потенциално заразен

Актуални новини
16:10 - 19 Март 2020
3684
Лекарка в пенсия напусна, отказа преглед на потенциално заразен

Лекарка пенсионерка напусна работа в Спешния център в Благоевград. Тя била дежурна преди няколко дни, когато се оказало, че екип трябва да отиде до близка бензиностанция.

Там бил спрял тир, идващ от чужбина, а екипът на ЦСМП трябвало да прегледа шофьора за симптоми на коронавируса. Въпреки че имало достатъчно защитни костюми, маски, очила и др., тя отказала да се облече и да отиде.

Наложило се друг неин колега да се качи в линейката. Заради това директорът на Спешния център д-р Красимир Михайлов е разговарял с лекарката и тя си подала молба за напускане поради пенсиониране. Сестра й, която също работи в ЦСМП също е подала молба за напускане.

"Възмутен съм, че при наличие на всички предпазни средства, колега може да откаже да си изпълнява служебните задължения. Веднага подписах освобождаването й, защото тя и без това беше в пенсионна възраст. Със сестра й ще разговарям допълнително и на нея още не съм подписал молбата. Недопустимо е подобно поведение на медик, положил Хипократова клетва. В тази кризисна ситуация няма място за капризи. Има правила за разпределение на екипите и всеки е длъжен да ги спазва", коментира д-р Михайлов.

Категоричен е, че медиците са снабдени с всички предпазни средства и в такъв случай не може да се говори за страх, а само за изпълняване на служебните задължения.