Лекарката на 3-годишния Алекс се връща на работа

Ние медиците не сме всесилни, заяви педиатърът

Актуални новини
10:21 - 12 Декември 2019
2130
Лекарката на 3-годишния Алекс се връща на работа

Д-р Елена Георгиева, педиатърът, който бе отстранен от работа до приключването на проверката за смъртта на 3-годишното дете, се връща на работа. Това съобщи самата тя пред Нова телевизия.

„Аз не съм изненадана и се надявам, че хората ще разберат, че ние не сме всесилни и става дума за едно бързопротичащо заболяване по отношение, на което не може да се направи друго”, каза тя и подчерта, че резултатите от проверката са установили факти, в които и тя като дългогодишен педиатър е била убедена – а именно, че няма пропуски и момченцето е починало от тежка бързо протичаща двустранна хеморагична пневмония.

Д-р Георгиева бе категорична, че за починалото дете е направено всичко възможно. „Нищо повече не може да се каже на едно семейство, което е загубило дете, освен дълбоко състрадание. Аз всеки път, когато си тръгна от работа, си задавам въпроси. На въпроса дали съм спала спокойно - не не съм. Но не само сега - лекарите много рядко спят спокойно”, сподели тя и призна, че последните три седмици били изключително трудни не само за нея, но и за близките й.

„Единственото, което мога да кажа, е да се извиня на моето семейство и на моите деца, защото те понесоха най-голямата тежест”, каза лекарката.

Преди дни д-р Георгиева е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, защото смята, че е важно той да излезе с позиция, след като се е разбрало, че лекарите нямат вина.

„Репликата „възмездие” породи след себе си много последствия и в този смисъл съм се обърнала към министър-преседателя. След като приключи одитът и вече е ясно, че няма лекарска грешка, в името на честта на българския лекар, нека да се изясни”, каза тя.

Отговорът, изпратен от Министерски съвет е, че по случая е сезирана, прокуратурата и всички материали по случая се намират там, а след приключване на разследването ще се произнесат компетентните органи.

Въпреки трагичния случай, пред д-р Георгиева не е стоял въпросът дали да се върне отново на работа. „При тази подкрепа, която получих от родителите, нямам избор освен да продължа да лекувам”, каза тя и увери, че от днес вече е в графика на болницата.

 Припомняме, подкрепа за д-р Георгиева изрази Българския лекарски съюз на специален брифинг на председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров. На работа бяха върнати и тримата директори на лечебни заведения, в които е било лекувано детето – УСБАЛДБ „Проф. Иван Митев, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“.