Лекарските грешки остават извън статистиката

Медиците да санкционират колегите си за нарушения, призова шефът на Столична колегия към БЛС

Новини
22:16 - 11 Януари 2020
2232
Лекарските грешки остават извън статистиката

Лекарите да санкционират колегите си за нарушения, а в случай, че са фатални - да отнемат правата им. Така, според председателя на столичната лекарска колегия, ще се ограничат грешките и злоупотребите. 
 

Статистиката сочи, че 10% от пациентите Съединените щати получават увреждане след лечение в болница. Лекарските грешки са третата водеща причина за смърт след онкологичните заболявания и катастрофите. Страшният факт е, че статистика за лекарските грешки у нас липсва.

Шефът на Столичната колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев  казва:"Търсим следствената служба, за да видим статистика в кои специалности, къде конкретно има - накъде трябва да си насочим ние усилията. Ние трябва да бъдем дори по-силният коректив, отколкото съдът и прокуратурата - самият Лекарски съюз."

"Част от задълженията на нашите етични комисии бяха иззети в един друг мега орган, което не мисля, че беше правилно. Най-добре е, когато съществува такъв тип проблем, да бъде обсъден първо сред лекари", е позицията на д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС.

Делата срещу медици не са малко и се точат с години. Най-често съдебна отговорност от медици се търси за причиняване на тежки телесни повреди и смърт.

Според адвоката Иван Сотиров, присъдите са по-скоро условни. И с високи размери на обезщетенията за неимуществени вреди. "В България няма и правила за добра медицинска практика.", казва той. 

Експерти вече са се заели да пишат правилата за добра медицинска практика. Очаква се да бъдат готови до средата на годината.