Лекарство за подагра ефикасно срещу COVID-19?

Актуални новини
17:34 - 03 Март 2021
5136
Лекарство за подагра ефикасно срещу COVID-19?

Лекарствата за подагра колхицин ще бъдат тествани в голямо проучване в Обединеното кралство, което разглежда потенциалните лечения на COVID-19 в ранен стадий, съобщиха изследователи от Оксфордския университет.

Лекарството показа добри резултати за намаляване на приема в болница при пациенти с COVID-19 в канадско проучване, но не се знае много за това как може да повлияе на възстановяването, да контролира тежестта на симптомите и да предотврати изцяло хоспитализациите, поясняват изследователите.

Проучването, подкрепено от британското правителство и наречено PRINCIPLE, оценява лекарствата, които могат да се използват у дома през първите 14 дни от инфекцията на COVID-19, за да помогнат на пациентите да се възстановят по-бързо и да отблъснат необходимостта от по-нататъшна намеса или хоспитализация.

"Дори и с успешни ваксини и други предотвратими мерки, наличието на лечения със солидна база данни има решаваща роля за прекратяване на тази пандемия", заяви съпредседателят на изпитанието Крис Бътлър.