Леклер с трети пореден полпозишън в Баку

Спорт
17:59 - 28 Април 2023
3272
Леклер с трети пореден полпозишън в Баку

С една страхотна и безгрешна обиколка по улиците на Баку Шарл Леклер спечели своя трети пореден полпозишън за Гран При на Азербайджан във Формула 1.

Монегаскът успя да запише резултат от 1:40.203 в решителните секунди на днешната квалификация, за да победи с 0.188 секунди световния шампион Макс Верстапен в спора за първото място на стартовата решетка в неделя.

Преди последните опити Верстапен бе начело с 1:40.445, което бе равно време с това на Леклер, който бе класиран втори, тъй като записва своя резултат няколко секунди след нидерландеца.

При последните излизания обаче Верстапен не успя да направи най-чистата си обиколка и трябваше да се задоволи с второто място. Трети на старта след два дни ще застане съотборникът на Верстапен в Ред Бул Серхио Перес, а компания на мексиканеца на втория ред ще прави вторият пилот на Ферари Карлос Сайнц. Двамата бяха със съответно 0.292 и 0.813 секунди по-бавни от Леклер.

Пети и шести на стартовата решетка в неделя ще бъдат старите познайници Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо, а на четвъртата редица ще се наредят Ландо Норис и Юки Цунода. Най-бавни във финалната част на квалификацията в Баку бяха Ланс Строл и Оскар Пиастри, които ще потеглят от петата редица в неделя.

Голямата жертва на втората фаза на квалификацията бе Джордж Ръсел, който бе с едва 0.004 секунди по-бавен от съотборника си Хамилтън в спора за последното място в решителния сегмент на сесията за място. Заедно с Ръсел аут след вторите 15 минути на квалификацията бяха Естебан Окон, Алекс Албон, Валтери Ботас и Логан Сарджънт, които ще заемат позициите от 12-та до 15-та на стартовата решетка за Гран При на Азербайджан.

Уикендът за Гран При на Азербайджан, четвърти кръг за сезон 2023 във Формула 1, продължава утре в 11:30 часа българско време с втората квалификационна сесия. Тя ще определи реда на стартиране за първия за годината спринт, който е предвиден за 16:30 часа утре следобед.