Лена Бориславова: Никакъв натиск не е оказван върху Кьовеши за ареста на Борисов

Политика
22:30 - 21 Март 2022
4799
Лена Бориславова: Никакъв натиск не е оказван върху Кьовеши за ареста на Борисов

Абсолютно никакъв натиск не е оказван от страна на бълагрското правителство върху европейските делегирани прокурори или европейската прокуратура по отношение на арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиара му Севеделина Арнаудова и бившия финансов министър от кабинетите на Борисов Владислав Горанов. В това увери Лена Бориславова на брифинг, докато разговорите между премиера Кирил Петков и представителите на ЕНП у нас, дошли спешно, за да нищят задържането на Борисов, продължават и в този час на "Дондуков" 1. 

От думите на Бориславова стана ясно, че изтеклите по-рано факсимилета от свидетелските показания на Петков от четвъртък миналата седмица, малко преди Борисов да бъде отведен в ГДНП, са истинни.

"Всичко в тази държава тече. Не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро тези на прокуратурата за теча на преписката. Това е един от недостатъците на правната система. И затова работим върху законопроект така, че администрацията на европейските прокурори да бъде обособена от тази на българската прокуратура", заяви Бориславова. 

С представители на ЕК и ЕП на срещата с Петков са били обсъдени възможностите европейските и българските институции да работят по-ефективно в управлението и опазването на евросредствата и националните бюджети. Те са били информирани и за наскоро изготвен доклад от вицепремиера и финансов министър Асен Василев за наличието на системни недостатъци в одитните процеси по разходването на евросредствата у нас. 

Говорителката на кабинета обяви, че за над 5 милиарда евро има данни за неправомерно сключвани сделки по т.нар. "инхаус" процедури, които ще са обект на разследване от европрокурорите на Лаура Кьовеши. Те са свързани с пътното строителство и ремонтите на язовирите. Съмнителни кредити имало и при ББР, обявил Петков пред европартньорите, пратени от шефа на ЕНП Манфред Вебер, за да питат защо Борисов е бил задържан.

Тя декларира законодателни промени до 1 седмица така, че европейската прокуратура да получи административни правомощия у нас. 

"Те са тук на неутрална мисия и не могат да правят изявления преди да съберат всички факти и обстоятелства", уточни Бориславова на въпрос защо брифинга не дават Петков и представителите на ЕНП заедно, както по-рано бе обявено.