Лена Бориславова оглави политическия кабинет на Кирил Петков (НА ЖИВО)

Новини
13:52 - 15 Декември 2021
7770
Лена Бориславова оглави политическия кабинет на Кирил Петков (НА ЖИВО)

Напусналата НС депутатка Лена Бориславова оглави политическия кабинет на правителството. В тази си роля, тя се представи пред журналисти и отговори на техните въпроси след срещата с областните управители. Темите на брифинга бяха решенията на правителството след срещата на премиера Кирил Петков с областните управители на засегнатите от наводненията Смолянска, Благоевградска и Кърджалийска област, както и информация за дискусията с коалиционните партньори по темата за цените на тока, водата и газта.

Обмисля се временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията или законодателни промени в Закона за енергетиката, които да дадат повече правомощия за контролирането на цените, запазвайки независимостта на контролния орган, заяви Бориславова.

Докато НС е гласувал мораториума, при Петков е имало среща с вицепремиера Асен Василев и други министри, на която е обсъждано спиране на поскъпването на тока. Едно от решенията е било временно да се ограничи властта на КЕВР да определи нови цени, а второто законови промени.

Всичко това ще бъде дискутирано от новосъздадената парламентарна комисия за състоянието на енергийната криза.

За момента няма яснота какви ще са финансовите щети от замразяването на цените, защото и ние бяхме изненадани, призна Бориславова.

Присъствието на вицепремиера Корнелия Нинова в парламента преди гласуването на мораториума няма отношение към гласуването, каза още шефката на кабинета на Петков. Думите й бяха по повод появата на лидерката на БСП в НС и спекулации, че тя е натиснала управляващите депутати да подкрепят замразяването на цените, предложено от ГЕРБ.

Бориславова информира, че по време на срещата на премиера Кирил Петков с областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград са били обсъдени отчети за това какви мерки са били предприети след наводненията и са обсъдени какви ще са спешните мерки, посочи още началникът на кабинета.

До думите ѝ ще бъдат въведи нови методи на действие в спешен порядък - първоначално ще бъдат представени доклади за необходимите ремонтни дейности, които трябва да бъдат извършени след наводненията, така че до края на седмицата да бъде изчислена стойността на щетите и да бъдат изплатени незабавно средствата.

Ще бъдат изградени мостове там, където са били срутени, информира Бориславова.