Лена Бориславова постави условия на Борисов

Отстраняването на г-н Желязков няма нищо общо с неговата личност като човек, заяви ексшефката на кабинета на Кирил Петков

Новини
08:52 - 26 Април 2024
7157
Лена Бориславова постави условия на Борисов

Коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ след изборите ще е възможна, ако се подпише споразумение с конкретни срокове за реформи и двете партии се придържат към тях. Това даде да се разбере ексшефката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. 

Ако Борисов поеме ангажимент за програми и всеки ден го спазва, и имаме независими конкурси, което е найголемият негов и на Пеевски страх, тогава можем да работим, каза тя пред Би Ти Ви.

В момента имаме ясен проект на следващи стъпки, които трябва да се извървят, и всеки, който може да го направи, ще може да работи с нас. Пеевски вече доказа, че не е готов, подчерта Бориславова. Единственото, което подценихме, е обстоятелството, че влязохме в сглобка с ГЕРБ, но не оценихме колко зависимиса те от ДПС. Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски, настоя тя.

Отстраняването на г-н Желязков няма нищо общо с неговата личност като човек. Преди 9 месеца неговата личност бе приемлива за ротационен председател на парламента, той не подаде оставка на 6 март, но дори това не е проблем. В абсолютно нарушение на правилата той позволи НЗОК да премине в ръцете на г-н Мавров. Той изпълни заръката на Пеевски и Борисов. За Мавров е публично известно, че за има преписки в ДАНС и прокуратурата. Всеки опит за реформа на НЗОК е саботиран, категорична бе Бориславова. В момента в който се разпадна сглобката, Желязков започна да действа като абсолютен заложник на ГЕРБ и ДПС.

Той свика комисия за Турски поток, но не промени дневния ред, за да изслуша бившият шеф на касата. Не може такива действия да остават без последствия, затова и сезираме конституционния съд. Използваме всички лостове на демокрацията, обясни тя. Знам, че ще се опитват да ни обвиняват, че сме влезли в договорки с "Възраждане", но нас няма да ни видите като Десислава Атанасова да се караме на групата им, нито като г-н Костадин Ангелов, който даваше инструкции на техни депутати как да гласуват. Предложението за свалянето на Желязков бе подписано от ПП-ДБ, решението на останалите партии да го подкрепят, си е тяхно самостоятелно, продължи Бориславова. ГЕРБ не може да отстраняват легитимно избран шеф на НЗОК и за това да няма последствия, мотивира решението на ПП-ДБ за сваляне на Желязков тя.