Лена и Божанков смятат, че "Възраждане" и ИТН са извършили престъпление срещу републиката

Депутатите от ПП-ДБ сезираха прокуратурата за цирка в парламента миналата седмица

У нас
03:05 - 02 Октомври 2024
1163
Лена и Божанков смятат, че "Възраждане" и ИТН са извършили престъпление срещу републиката

Лена Бориславова и Явор Божанков от ПП-ДБ са подали сигнал до прокуратурата заради поведението на депутатите от ИТН и "Възраждане" миналия четвъртък, последният работен ден на парламента преди изборите на 27 октомври. В него те обвиняват народни представители от двете партии в извършване на престъпления против личността и Републиката.
 
Причината за това е разигралите се сцени преди няколко дни в сградата на Народното събрание (НС), когато депутатите от ИТН и "Възраждане" попречиха на разглеждането на Пътната карта за климатична неутралност. По време на заседанието, те застанаха на трибуната, блокирайки възможността на своите колеги да изкажат мнения и да гласуват. Някои от тях дори успяха да изключат звука на микрофона на председателското място, поясняват в сигнала си Божанков и Бориславова.

Депутати от ИТН и "Възраждане" сътвориха невиждан цирк в парламента миналия четвъртък

„Никой не може безнаказано, чрез физическа борба и пречки, да спира приемането на закони и работата на държавен орган в правова, европейска държава. Тези действия трябва да получат санкция от правораздавателната система. В противен случай, законите, Конституцията и демокрацията ще останат само на хартия“, заяви Явор Божанков, подчертавайки, че ситуацията представлява тест за съдебната система и обществото.

Бориславова допълни: „Не можем да допуснем всеки път, когато някой е несъгласен с даден закон, да се руши държавното имущество и да се подкопава демокрацията в Парламента. Това поведение не е нормално“.

"Ако от партията на Слави искат да вандалстват, имат си тяхна телевизия. Частна. Там могат да правят и да рушат, каквото си искат. А краткосрочният резултат от вандализма са едни 500 млн. лева, които трябваше да се инвестират от домакинствата и в района на Мариците за справедлив енергиен преход. И… неприетия Закон за адвокатурата", допълна Лена Бориславова във Фейсбук.

Сигналът до Софийската градска прокуратура описва инцидента като успешен опит за предотвратяване на провеждането на заседание на НС, което обезсмисля представителната демокрация и поставя малцинството над мнозинството.

Миналата седмица се разигра един от най-грозните епизоди в историята на българския парламентаризъм. Депутатите се готвеха за дълъг работен ден, но плановете им бяха осуетени към 21:00 ч., когато след три неуспешни опита за събиране на кворум, сценаристите на Слави Трифонов и националистите на Костадин Костадинов окупираха трибуната на парламента. В обсадата участваха и БСП. Никой не бе в състояние да вземе думата. Имаше опит четенето и обсъдждането на закони да продължи от място, но това се оказа без резултат.

По план народните представители трябваше да приемат обновената Пътната карта за климатична неутралност - документ, който е условие да получим европейското финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Картата съдържа етапите, по които трябва да затворим тецовете, работещи на въглища. Освен това трябваше да се разгледат и промените в Закона за адвокатурата, на които президентът Румен Радев наложи вето. 

Бойкотиращите обаче заявиха, че няма да участват в заседанието. Техни депутати обикаляха около техниката в пленарната зала, за да събират кабелите за микрофоните. В неразборията се разбра, че за ''Възраждане" проблемът е в пътната карта, която определя как да бъдат окончателно спрени въглищните енергийни мощности и да се заменят с възобновяеми енергийни източници. Националистите пък бранят въглищните мини и тецовете. Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов през цялото време тръбеше от трибуната, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС продължават да работят заедно, въпреки че публично го отричат.

Куриозът на вечерта се случи, когато Делян Пеевски се качи на трибуната, за да поговори с Тошко Йорданов и да се опита да го вразуми, но без резултат.