Ленинградската симфония от Шостакович звучи в Античния театър в Пловдив

Само в България прочутото музикално произведение ще бъде изпълнено на живо, ще се снима с 11 камери и ще се предава от руски телевизии

Култура
15:53 - 21 Август 2020
5701
Ленинградската симфония от Шостакович звучи в Античния театър в Пловдив

Античният театър в Пловдив ще бъде домакин на концерта "Музика на мира", на който ще прозвучи прочутата Седма симфония от Шостакович, известна като "Ленинградска". Събитието на 22 август е по повод 75-годишнината от Великата отечествена война, съобщиха организаторите.

Произведението ще бъде изпълнено от близо 100 музиканти от оркестъра на Пловдивската държавна опера с диригент маестро Диан Чобанов. "Музика на мира" е международен музикален проект, който предвижда изпълнението на същата творба от оркестри в Германия (Берлин и Торгау), Австрия (Виена), Русия (Прохоровско поле, Белогородска област) и България (Пловдив).

Само в България Седмата симфония ще бъде изпълнена на живо, ще се снима с 11 камери и ще се предава от руски телевизии, каза Ованес Мелик-Пашаев - шеф на "Жокер медиа".

Това ще бъде първото крупно мероприятие на открито по повод 9 май, чието честване беше отложено заради пандемията, обяви Алексей Новосьолов - съветник в руското посолството у нас.

Юбилеят съвпада и с 75-годишнината от създаването на Пловдивската филхармония, която исторически също е свързана с името на Шостакович, обясни Диан Чобанов - музикален директор на Пловдивската опера. През 1958 г., по време на първото му посещение у нас, в Пловдив и Русе се изпълняват за първи път неговите произведения - Пета симфония и Втори клавирен концерт.

Добрин Петков (1923-1987), диригент в Пловдивския държавен симфоничен оркестър (1956-1962,) е определян от самия Шостакович като негов най-добър интерпретатор, добави Чобанов. По думите му Шостакович и Чайковски са композиторите, които най-добре отговарят на натюрела на българските оркестри, а Седма симфония е "Олимп за всеки оркестър".

Мичо Димитров - концертмайстор на Пловдивската опера, разказа, че музикантите ще свирят на ноти, използвани по време на първото изпълнение на тази симфония в Русе. По думите му закъснението, с което се организира концертът не е случайно, защото първата част на Седма симфония е писана точно по това време преди 81 години. Пловдивската опера ще изпълни Седма симфония също и на 31 август - в Античния театър, както и през октомври на закрито, обяви Диан Чобанов.

На 9 август 1942 г. вечерта германските артилерийски оръдия, които са обсадили Ленинград вече от година, временно замлъкват. Моментът е знаков. Чрез високоговорители, набързо подредени по фронтовата линия на града, зазвучава нещо необичайно – на живо се излъчва класически концерт.

Това е ленинградската премиера на Седмата симфония на Дмитрий Шостакович – изпълнена от оркестър, събран от музиканти, които вече са полумъртви от глад, разказа преди време британският вестник „Дейли Телеграф“. Изключителен акт на неподчинение, предвид че силите на Хитлер са обсадили района и предстои да уморят населението му от глад.