Лео ди Каприо на разпит за прочутата афера с Малайзийския фонд

Актьорът е близка дружка със скандалния измамник Джон Лоу

Любопитно
14:13 - 04 Април 2023
2954
Лео ди Каприо на разпит за прочутата афера с Малайзийския фонд

Холивудската звезда Леонардо ди Каприо свидетелства по делото срещу бившия рапър от "Фюджийс" Прас Мишел, обвинен в заговор за превод на средства от малайзийски фонд към кандидатпрезидентската кампания на Барак Обама в САЩ през 2012 г., съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Според прокуратурата Мишел е участвал в заговор с малайзийския бизнесмен Джо Лоу за трансфер на средства от малайзийския държавен фонд 1MDB към кампанията на Обама чрез отделни донори. Обвинението твърди, че около 100 милиона щатски долара са преведени чрез Мишел, който е на 50 години, от Ню Йорк.

Той твърди, че е невинен. Делото започна в Ню Йорк в четвъртък.

Рапърът е съосновател на влиятелната през 90-те години на миналия век хип-хоп група "Фюджийс" заедно с Лорин Хил и Уайклиф Жан.

Ди Каприо бе призован като свидетел по делото заради връзките си с малайзийския бизнесмен, за когото се смята, че е архитект на скандала. Той също е с предявено обвинение в САЩ, но се укрива. Според прокуратурата малайзийският финансист е използвал фонда 1MDB, за да поддържа екстравагантен начин на живот, привличащ знаменитости. Смята се, че той е отклонил средства, за да закупи имоти в Бевърли Хилс и Манхатън, суперяхта, частен самолет. Със средства от фонда са организирани разточителни тържества за рождени дни на Джо Лоу с участие на Джейми Фокс, Крис Браун, Лудакрис, Бъста Раймс и Фарел Уилямс.

Бритни Спиърс пък изскочила от тортата за рожденика.

Ди Каприо, срещу когото няма обвинения, познава Мишел от 90-те години на миналия век, както и финансиста Джо Лоу от години. Носителят на "Оскар" каза в съда, че се е запознал и сприятелил с Джо Лоу на парти за рожден в Лас Вегас през 2010 г. Финансистът правил подаръци на актьора, които той впоследствие върнал. Сред тях била картина на Пикасо, оценена на 3,2 милиона щатски долара и колаж на Баскиа за над девет милиона щатски долара. Джо Лоу бил сред редовните дарители за благотворителната фондация на Ди Каприо.