Летен удар! Прегледът на автомобилите поскъпва

Коли от най-ниските екокатегории нямат да влизат в определени зони в градовете

Топ
13:38 - 12 Юли 2021
2778
Летен удар! Прегледът на автомобилите поскъпва

Всички леки автомобили, които преминават Годишен технически преглед от днес, ще бъдат групирани в екокатегории. Те няма да зависят от познатите еконорми (Евро 1, Евро 2 и т.н., до Евро 6), които всяка кола получава в момента на своето производство.

Обяснението е, че в хода на експлоатацията на превозното средство отделяните от него вредни емисии се променят под влиянието на редица фактори - премахването на катализатора на бензиновите модели и филтъра за твърди частици на дизелите, например.

В коя от петте категории ще попадне автомобила ще се определя на база емисиите, които бъдат измерени по време на прегледа. В най-високата - пета категория, попадат електромобилите и хибридите, а най-замърсяващите ще са в първа.

На първо време ефектът от промяната ще е поскъпването на прегледа, тъй като сегашният стикер за минат ГТП ще се замени с нов - с чип и възможност за четене на данните от него от разстояние. Разликата в цената на стикерите ще е почти 4 лева, тъй като старите са стрували 6.60, а новите 10.56 лева с ДДС. 

От нея се финансира и снабдяването на пунктовете за ГТП с устройства за въвеждане на данните и за разчитане на информацията от стикерите. За момента няма яснота колко ще е цената на прегледа, защото тя се определя от фирмата, която го прави на пазарен принцип.

Евентуалното преместване на колата в по-ниска екокатегория след прегледа няма да се отрази на данъка, който ще продължи да се изчислява на база вече цитираният евроекосертификат.

Друг мигновен ефект от въвеждането на екокатегориите и модерните стикери е засилването на контрола при преминаване на ГТП. При първото явяване на автомобилите за определяне на екокатегорията тяхната идентичност ще се проверява чрез т.нар. VIN номер, който е уникален за всяка кола. Вбъдеще ще се сканира старият стикер, който ще съдържа основните данни за автомобила.

От 1 януари догодина се въвежда още една промяна в посока невъзможността да се минава фиктивно на преглед. От тази дата основните уреди на техническите пунктове (за вредните емисии, спирачното усилие и т.н.) ще бъдат свързани с електронната система на “Автомобилна администрация”.

Така одобрението или неодобрението на автомобила ще става автоматично, без човешка намеса. Сега данните се измерват машинно, но се нанасят на ръка, което позволява злоупотреби.

В по-далечен план, собствениците на автомобили от най-ниските екокатегории може да нямат възможност да влизат с тях в определени зони в градовете.

Първо такива зони ще се появят в големите градове. Не е изключено най-замърсяващите коли да не могат да се карат и в дни, в които замърсяването на въздуха е над определени норми. 

За момента няма данни някоя община да подготвя такива ограничения. Чува се обаче, че за София такива забрани може да има от средата на следващата година. Със сигурност ограниченията няма да важат за определени категории автомобили (на живеещите в зоните със забрани, служебни автомобили, коли на полиция, пожарна, бърза помощ и т.н.).

Въвеждането на екостикерите не налага извънредно минаване на колата на преглед. Предвидено е всеки автомобил да се категоризира, когато му дойде реда да мине редовния си ГТП. Ще има и възможност за минаване на проверка само за определяне на екокатегорията, което ще е нужно, ако някоя община въведе ограничения на база вредните емисии.

Екостикерите, които ще разделят превозните средства на екологични групи, ще се слагат само на леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона. За камионите и автобусите няма да има ограничение на база замърсяване. Логиката е, че те рядко влизат в централните градски части, а нововъведението цели изчистване на въздуха именно там.