Летището на Силистра се превръща в най-големия соларен парк в България

Капацитетът му ще бъде равен на 13% от настоящото производство на слънчева енергия

Новини
12:26 - 26 Юли 2023
3226
Летището на Силистра се превръща в най-големия соларен парк в България

Чешката компания Rezolv Energy ще построи най-голямата фотоволтаична централа в България с мощност 229 MW. Тя ще се намира в община Силистра.

Очаква се строежът и да започне преди края на тази година и да приключи в началото на 2025 г. Любопитно е името, което ще ѝ бъде дадено, а именно "Свети Георги". Това става ясно от съобщение на компанията Rezolv Energy, чийто бизнес е с фокус върху Централна и Югоизточна Европа.

Чешката компания придоби проекта от българската YGY Industries JSC, която е собственост на Явор Георгиев. Централата ще е с площ от 165 хектара, а капацитетът на производство на енергия ще бъде равен на 13% от настоящото производство на слънчева енергия в България, според Rezolv Energy.

"Свети Георги" ще бъде изградена на мястото на бившето летище Силистра, което вече не е в експлоатация.

Ще бъдат инсталирани 400 000 слънчеви панела, а средното годишно производство на електроенергия ще е 313 гигаватчаса (GWh).

Електричеството ще се продава на търговски и индустриални потребители чрез дългосрочни договори за закупуване на електроенергия.

Очаква се проектът ще създаде голям брой работни места във фазата на строителство. Около 500 служители ще бъдат наети на пълен работен или непълен работен ден за дейности като "лек монтаж и строителство". От компанията Rezolv подчертават, че работата е подходяща и за жени.

В по-дългосрочен план електроцентралата ще осигури заетост за квалифицирана и полуквалифицирана работна ръка през всичките 30 години експлоатация.

"Слънчевата централа ще помогне на България да изпълни целите си за възобновяема енергия и енергийна независимост. Слънчевата енергия ще представлява почти 13% от общия инсталиран капацитет на България тази година и прогнозите сочат, че близо 6 GW слънчева енергия ще бъде генерирана до 2030 г.", коментира Алистър Хамънд, главен оперативен директор.