Летни валежи с гръмотевици днес , понижение на температурите от утре

Захлаждането ще бъде с няколко градуса, но ще остава малко по-топло от обичайното за средата на октомври

У нас
10:38 - 11 Октомври 2024
3831
Летни валежи с гръмотевици днес, понижение на температурите от утре

След поредния период с много по-високи от обичайните температури, ни очаква захлаждане, но в близките няколко дни въпреки това ще остава около и малко по-топло от нормалното за средата на есента.

До края на деня днес в по-голямата част от страната ще бъде доста топло за октомври. Ще има значителна облачност, в централните и източни райони до обяд - по-често средна  и висока. Още преди обяд е северозападните части на страната ще започнат превалявания от дъжд, на места възможно и с гръмотевици. Ще се появи вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат все още високи: от около 22 градуса на северозапад до 28-29 на места в централните и източни райони.

До вечерта валежи ще има и в останалите части на Северна България  и най-вече на североизток, както и на места в централните райони.

През нощта ще бъде предимно облачно, с превалявания от дъжд над южните и източни райони. По-значителни разкъсвания на облачността ще има над северозападните райони, където ще бъде почти без валежи. Там ще духа умерен вятър от северозапад. Минималните температури утре ще са от 11 до 17 градуса.

Преди обяд утре над централните и източни части на страната облачността ще бъде значителна и с прекъсвания ще превалява дъжд. Вятърът ще бъде слаб, в западните райони от северозапад,а на изток - от северна посока. Около и след обяд валежите ще спират в повечето места, а облачността ще се разкъсва и намалява. Дневните температури ще се понижат спрямо тези от последните дни и ще бъдат от около 16 до 22 градуса, малко по-ниски в североизточните райони.

В неделя ще има променлива средна и висока облачност, без валежи. Минималните температури в повечето места ще са от 5 до 12 градуса, а дневните от 18 до 23. Сутрин на отделни места в ниските части на низините и котловините са възможни кратки утринни мъгли, които до обяд ще се разсеят.

В понеделник ще бъде слънчево, с висока облачност, без валежи. В Дунавската равнина ще се появи и усили вятър от запад-северозапад. минималните температури ще са в интервала от 7 до 14 градуса. Дневните ще се повишат слабо и ще бъдат от 18 до 24 градуса.

Във вторник температурите ще се понижат с 2-3 градуса, сутрин на места ще има мъгли и ниски облаци.

В средата на седмицата и минималните, и дневните температури ще се понижат още малко, а мъгли и ниски облаци ще има на все повече места в низините и котловините. Сутрин ще бъде по-хладно, с температури от около 4-5 до 10 градуса, а след обяд от 13 до 19 в сряда, с градус-два по-ниски към четвъртък.