Летящ старт на Григор Димитров в Мелбърн - 3:0 срещу Чилич

Спорт
11:10 - 08 Февруари 2021
3205
Летящ старт на Григор Димитров в Мелбърн - 3:0 срещу Чилич

Григор Димитров се класира за втория кръг на Аустрелиън Оупън, след като победи Марин Чилич с 6:4, 6:2, 7:6 в мач от първия ден на турнира. 18-ят поставен в схемата българин показа много солидна и прецизна игра, за да запише чиста победа над именития си съперник и да продължи напред.

Марин Чилич започна с убедителен първи гейм, който спечели на 0. Още в началото на мача хърватинът започна със силен сервис гейм. Григор Димитров спечели първата точка при своето подаване, но след това Чилич изравни за 15:15. Последва първата двойна грешка в мача на сметката на Гришо и хърватинът поведе с 30:15. Българинът след това изравни за 30:30. Чилич изненада Димитров със слайс бекхенд по правата и стигна до първата възможност за пробив. След намесата на мрежата Димитров реагира добре, бързо зае позиция за следващия удар и завърши с удар по правата. По този начин българинът отрази първата възможност, която се откри за пробив пред неговия съперник. С хубав сервис по диагонала Димитров стигна до предимство в своето подаване и възможност да изравни геймовете. С дълбок сервис и завършващ форхенд Димитров изравни резултата – 1:1. С нов убедителен сервис гейм на 0 Чилич поведе с 2:1 гейма. Григор Димитров направи ас за 15:0, а след това вкара още един дълбок сервис, който му даде аванс от 30:0. Последваха два страхотни ретура от страна на Чилич, който изравни за 30:30. С два добри сервиса българинът успя да спечели гейма и да изравни резултата – 2:2.

Петият гейм в първия сет бе изключително завързан, а Григор Димитров стигна до точка за пробив, която не успя да реализира. С хубав уинър Чилич спечели подаването си и поведе с 3:2. Българинът направи много убедителен сервис гейм и след два аса затвори гейма и изравни резултата - 3:3. Гришо стигна до две възможности за пробив в седмия гейм. След грешка на хърватина, Димитров проби и поведе с 4:3. Григор Димитров намери линията със страхотен завършващ удар и стигна до нови две възможности за пробив в сервиса на Чилич. Първата бе отразена с много солидна игра на хърватина от дъното на корта и чудесен уинър. Чилич демонстрира отново своето майсторство и с форхенд по правата изравни резултата – 40:40. Хърватинът изпрати топката в мрежата и Гришо получи трета възможност да спечели сета. Чилич отрази и третия брейкпойнт с много мощен ас. В крайна сметка Чилич удържа своето подаване, отразявайки три възможности за пробив и намали изоставането си – 4:5. Григор Димитров извлече максимума от своя сервис в десетия гейм. Той загуби първата точка в него - 0:15, но след това направи три последователни аса и затвори първата част с 6:4.

Първият гейм във втория сет започна добре за Чилич, който поведе с 40:15, но Григор Димитров не се отказа и успя да изравни резултата, след което се възползва от първата възможност, която се откри пред него за пробив и да поведе в резултата - 1:0. Българинът направи много бърз сервис гейм на 0, затвърждавайки пробива и поведе с 2:0. Марин Чилич направи първия си ас в мача, в третия гейм на втория сет, с което намали изоставането си в него - 1:2. Григор Димитров отново демонстрира страхотна игра в четвъртия гейм. Българинът загуби първата точка - 0:15, но последва добре пласиран сервис и атака на мрежата, с което поведе с 30:15. Гришо спечели подаването си и поведе с 3:1. В петия гейм Григор Димитров направи пробив на нула. Гришо демонстрира добра защитна игра и се възползва от грешките на Чилич, който веднъж прати топката в мрежата, направи двойна грешка, а последната топка в гейма изкара в аут. Димитров поведе с 4:1. С нов ас Григор Димитров спечели гейма и поведе с 5:1. Чилич спечели следващия гейм и намали изоставането си - 2:5. Григор Димитров сервира безкомпромисно за спечелването на сета. Гришо оформи асовете си на 12 и спечели гейма на 0, с което спечели и втория сет с 6:2.

Марин Чилич започна третия сет с убедителна игра и не даде никакъв шанс на съперника, спечелвайки го на 0. Хърватинът спечели първите две точки в гейма на Димитров, но българинът след това бе много категоричен и спечели следващите четири точки с много добре пласиран сервис и изравни резултата - 1:1. Марин Чилич поведе с 4:3 гейма, когато пред хърватина се откриха две възможности за пробив при 40:15. Димитров направи своите 16-ти и 17-ти ас, за да изравни резултата 40:40. След това българинът демонстрира търпелива игра и с няколко добри сечени бекхенда принуди своя съперник да изкара топката в аут. Димитров не успя да се възползва от първата възможност да затвори гейма и да изравни резултата. Пред българина се откри втора възможност, но отново не се възползва от нея. В следващото разиграване Гришо изпрати топката в мрежата и пред хърватина се откри трета възможност за пробив. Димитров изпрати топката в аут и Чилич осъществи първи пробив в мача, повеждайки с 5:3. Григор Димитров веднага притисна своя съперник и стигна до две възможности да върне пробива, след като поведе с 40:15. В този момент Чилич успя да вкара два много добри сервиса и да неутрализира възможностите пред българина – 40:40. Не само това, но хърватинът стигна и до сетбол, който бе отразен от Димитров. Гришо довърши започнатото, като проби Чилич и намали изоставането си – 4:5. С гейм на 0 Димитров успя да изравни резултата 5:5. Двамата тенисисти убедително взеха следващите си подавания и се стигна до решителен тайбрек в сета - 6:6. Марин Чилич спечели първата точка в тайбрека, след което Димитров на свой ред спечели подаванията си, като направи нов ас и поведе с 2:1. Хърватинът пласира много добър сервис за 2:2. Димитров извади топката в аут и Чилич поведе с 3:2. Хърватският тенисист изпрати топката в мрежата за 3:3. Ситуацията се повтори и Чилич от бекхенд прати топката в мрежата, а Гришо поведе с 4:3. С удар по правата Чилич изравни резултата – 4:4. Хърватинът допусна грешка и Димитров направи първи минипробив. Чилич отново изпрати топката в мрежата, а това даде предимство на Гришо – 5:4. Чилич изкара в аут топката от ретур и Григор получи два мачбола – 6:4. Димитров изкара топката в аут и Чилич по този начин отрази първия мачбол и върна минипробива – 5:6. Чилич изпрати топката в мрежата и по този начин Димитров спечели тайбрека със 7:5, а и третия сет със 7:6.

До този момент българинът и хърватинът бяха играли помежду си 6 пъти като Чилич е спечелил четири от двубоите им, включително и трите на хард на открито. Димитров пък спечели единственият им мач в турнир от Големия шлем – на Ролан Гарос 2019 след драматични пет сета.

Във втори кръг Димитров ще срещне участващият с уайлд кард Алекс Болт, който надделя в четири сета над Норберт Гомбос.