Летящата Козила: Внезапно открихте, че има каналджии и корупция?

Нелегалният трафик върви от години, не се правете на ударени, разгневи се Елисавета Белобрадова

Топ
15:51 - 26 Август 2022
7100
Летящата Козила: Внезапно открихте, че има каналджии и корупция?

Острието на ДСБ Елисавета Белобрадова направи свой откровен коментар, в типично неин стил след зверската катастрофа между патрулка и бус в Бургас, в която загинаха двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.

Ето какво написа тя на профила си във фейсбук:

Няма да си позволявам никакви коментари за смъртта на двамата служители на МВР, не е достойно да се правят в такъв момент.

Ще направя други коментари. Първо, да започнем с изказването на президента Радев, че смъртта на двамата полицаи е плод “на корупция, с която каналджиите са въртели своя трафик”
2022 г. Всички откриха внезапно, че има каналджии. Че има корумпирани служители на границата и в Харманли, че има организирана група за извършване на престъпления.

Но да оставим Радев, който е изненадан от всичко това. Да поговорим за Харманли. Знаете ли колко политици, народни представители и въобще хора от властта са пристъпвали прага на лагера в Харманли?
Знаете ли колко папки имат там неправителствените организации с информация от години. Колко уплашени хора биха дали показания през годините, ако някой във властта ги беше подкрепил?

Знаете ли бившата шефка на Държавната агенция за бежанците колко проверки е извършила? Къде е била всички тия години.

Много се извинявам, но целият народ знае, че има организиран нелегален трафик с участието на държавни служители от поне пет-шест години. BBC знае, Gardian знае. Динко знае. Всички в областта знаят, че масово мигранти пресичат границата нелегално, биват бити, събличани до голо, ограбвани и връщани, ако не са си платили на правилните институции.

А тези бусове и коли вървят от седем години. Всичките няма как да вървят без протекции.
Парите, които се печелят от трафика, са огромни. Беше изключително важно, икономически важно подчертавам, да създадем ужасни мизерни условия в лагерите, да бавим документи, да бием мигранти и да настроим цялото българско общество против тях.

Всичко е за пари - пари на съответните хора да те пуснат през границата, пари да ти одобрят документите, пари да не те бавят, пари за да ти намерят измислен адрес, на който да се регистрираш, пари, за да избягаш.

Подкупи, подкупи, подкупи.
Били ли сте в Харманли? Аз съм била. Говорили ли сте с хората? Аз съм. Някои от тях са там с месеци, защото нямат роднини в Нидерландия и Германия да им изпратят пари за подкупи, та да избягат. Истински бедни и отчаяни хора, които се страхуват да свидетелстват. Затова и беше толкова важна битката за смяната на шефката на Държавната агенция за бежанците.

Та, не ми излизайте да говорите за корупция сякаш сте се родили вчера. Всичко е организирано от години, много хора са намесени, а тези, които не са - знаят много добре кой колко къде и какво получава.
Вие изненаданите откъде идвате, къде сте били и ако сте били тук, какво сте работили през тия години? Как въобще си позволявате да излизате и да заявявате собствената грандиозна некомпетентност или да лъжете толкова нагло.

И най-вече - какво щяхте да направите, ако тези полицаи не бяха загинали? Аз знам - нищо. Защото нищото ви е пари за подкупи, мизерия смърт и мъка.