Левицата в Испания победи

Премиерът Педро Санчес с шанс да запази властта

Свят
09:06 - 29 Април 2019
1587
Левицата в Испания победи

Испанският премиер Педро Санчес изглежда ще запази властта, след като неговите социалисти преодоляха историческо предизвикателство от крайната десница на изборите вчера - резултат, както го определи той - за повдигане на духа на ЕС. 

Социалистите успяха да увеличат броя на депутатските си места на едни от най-оспорваните избори в Испания от десетилетия, белязани от възход на крайнодясната партия Вокс. Нейната ултранационалистка кампания съвпадаше с политически тенденции из цяла Европа, където традиционните партии отстъпиха пред антиимигрантски и евроскептични сили, посочва агенцията. Но възходът на Вокс същевременно разцепи крайнодесния вот, като още повече фрагментира испанския политически пейзаж и направи услуга на социалистите, които постигнаха почти 50-процентно увеличение на депутатските си места.

Социалистите спечелиха изборите, заяви Санчес, широко усмихнат, пред ликуващите си привърженици в централата на партията в Мадрид. Отвън стотици празнуваха, скандирайки "Да живее Испания" и "Да живее социализмът".

Очертава се социалистите да получат 123 мандата в 350-местния парламент. Те вероятно ще се коалират с бившите си коалиционни партньори от лявата партия Подемос, която печели 42 депутатски места, но ще се нуждаят от допълнителна подкрепа, тъй като няма да достигат 11 мандата за мнозинство.

Това са третите избори за парламент през последните 4 години. След вота през 2015 г. политическите сили не успяха да се споразумеят за сформиране на мнозинство и бяха насрочени нови избори.

Снимка: АП