LIBE обсъжда върховенството на закона в България

Заседанието е насрочено за 18 ноември

Политика
12:02 - 15 Ноември 2021
1747
LIBE обсъжда върховенството на закона в България

Комисията по граждански свободи (LIBE) ще обсъди неотдавнашните посещения на нейни членове в Унгария, Словения, България и Словакия за оценка на положението с принципите на правовата държава и основните права в тези държави членки. Заседанието е насрочено за 18 ноември от 16 ч. българско време.

В края на септември в София пристигна делегация от ЕП, която да направи оценка на спазването на върховенството на закона у нас.

“Бедността в България е шокираща. Но тя не е като климата, тя не просто ти се случва. Бедността е израз на лошо управление и корупция.” Това заяви нидерландската евродепутатка от “Обнови Европа” София ин'т Велд. Като председател на Мониторинговата група на ЕП за наблюдение на демокрацията, тя бе начело на делегацията.

София ин'т Велд подчерта, че е чула притеснителни неща и за начина, по който се възлагат обществени поръчки, но най-шокирана била, че не са задоволени най-елементарни нужди на хората като водоснабдяване, отопление, осветление. “И не е вярно, че в България няма вода, че няма отопление и осветление - няма добро управление”, заяви нидерландката.

Част от делегацията, дошла в България, бяха 7 евродепутати от Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) - по един от всяка политическа група в ЕП.